Kas ar ko draudzējas: Augu saderība dārzeņu dārzā, kas noteikti jāņem vērā

Interesanti, ka daudzus dārzeņu dārzus pozitīvi ietekmē vielas, ko gaisā izdala aromātiskie augi, piemēram, lavanda, salvija, pētersīļi u. c. (lielākā daļa no tiem ir noderīgi). To derīgās īpašības ir zināmas jau kopš seniem laikiem, kad tās tika vispārināti apzīmētas ar garšaugu nosaukumu. Garšaugiem ir vesels ārstniecisko un aromātisko vielu kopums, tos aktīvi izmanto kulinārijā. Garšaugu izdalījumi ne tikai atdzīvina citus augus, bet var arī mainīt garšu. Šajā ziņā baziliks “uzlabos” tomātus un dilles “uzlabos” kāpostus.

Parastā pienene izdala etilēnu, kas paātrina ražas parādīšanos, tāpēc to ir lietderīgi audzēt ābeļu un citu kultūraugu tuvumā.

Nātru divdīglis pastiprina aromātisko augu iedarbību, piemēram, aromātiskās eļļas daudzums piparmētrās palielinās 2 reizes, seleriju grupas augi labi sadzīvo ar sīpolu augiem. Baltie redīsi ir noderīgi visiem citiem dārzeņiem. Redīsi ir kvalitatīvi (lieli, garšīgi, bez tārpiem), ja tos stāda starp krūmu pupām. Turklāt tie ir pasargāti no ļoti nepatīkamās kāpostu mušas. Redīsi jāstāda pāris nedēļu agrāk, lai tie paspētu sadīgt, citādi pupiņas tos var nomākt.

Labs kaimiņš lielākajai daļai dārzeņu kultūru ir spināti, kuru saknes satur vielas, kas palīdz absorbēt barības vielas no augsnes. Protams, tās labvēlīgi ietekmē apkārtējos augus: bietes, kartupeļus utt. Cita starpā spināti ar savām lielajām lapām pārklāj augsni, kas zaudē mazāk mitruma un novērš augsnes sablīvēšanos un gruzdēšanu.

Pupas un selerijas atbalstīs kāpostus. Selerijas pasargā arī no zemes blusām. Arī kāpostiem patiks atrasties gurķu zāles tuvumā, kam ir vispārēji labvēlīga iedarbība un kas ar savām apmatotajām lapām atbaida gliemežus. Kopumā jebkuri salāti ir vēlami kāpostu pavadoņi, jo tie veic profilaktiskus pasākumus pret zemes blusām. Izmantojot garšaugus, kas pārtrauc kāpostu smaržu, var izvairīties no kāpostu tauriņu invāzijas.

Kartupeļus ieteicams audzēt starp citiem augiem, kas tos labvēlīgi ietekmē, padara tos veselīgākus un neiztukšo. Labākie kartupeļu kaimiņi ir spināti, krūmu pupas (augot rindā starp kartupeļiem, tās piepilda augsni ar slāpekli un aizsargā to no Kolorādo kartupeļu vabolēm) un parastās pupas.

Taču labi kartupeļu kaimiņi ir arī kāposti, salāti, kukurūza, redīsi, varbūt mārrutki, lai gan par tiem viedokļi atšķiras. Pret Kolorādo kartupeļu vaboli palīdz arī kaķumētra, koriandrs.

Bietes kalpo kā noderīgs kaimiņš kāpostiem, salātiem, redīsiem un redīsiem, bet pašas bietes labāk audzēt sīpolu, spinātu, salātu tuvumā. Pastāv teorija, ka biešu saknēm piemīt antibiotiku īpašības, tāpēc tās var dziedēt apkārtējos augus.

Jāatzīmē, ka ir diezgan daudz augu, kas var viens otru pasargāt. Lūk, šādas sadarbības piemērs: ābeļu apakšējie zari parasti ir brīvi no kaitēkļiem, ja blakus aug dilles, tomāti vai citi fitoncīdu nesēji.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Interesants ir fakts, ka, ja dārzā starp rindām aug kukurūza, uz tās un uz kultūraugiem, starp kuriem tā atrodas, kaitēkļu ir ļoti maz. Līdzīga parādība nepārprotami izpaužas, ja starp rindām tiek apstādītas savvaļas kaņepes, kurās ir tik daudz fitoncīdu, ka to pietiek visiem kaitēkļiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment