Pagatavošana:
Vāra kartupeļus. Kad tie atdzisīs – nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. (kā uzvārīt kartupeļus- skatīt nākamā lapā)
Vāra griķus. Sasmalciniet sīpolu un apcepiet eļļā līdz tas kļūst zeltaini brūnā krāsā. (kā uzvārīt griķus – skatīt tālāk rakstā)
Samaisa kartupeļus ar griķiem un sīpoliem.
Pēc izvēles pievieno sāli un piparus.
Veido kotletes un katru viegli apviļā rīvmaizē.
Apcep griķu kotletes no abām pusēm līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Lasi arī: Kāpēc es iepriekš neiedomājos cept šādi, tas tak ir lieliski!
Kā pareizi pagatavot griķus?
Ieliek graudaugus katlā ar biezu dibenu un pārklāj tos ar ūdeni. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, samazina siltumu un vāra uz lēnas uguns 15–20 minūtes. Daudzi cilvēki griķus pievieno jau verdošā ūdenī. Šajā gadījumā gatavošanas laiks nemainās, bet siltumu jāsamazina uzreiz pēc griķu pievienošanas.
Gatavošanas laikā putra nav jāmaisa. Griķu gatavību var pārbaudīt, palaižot pa apakšu ar karoti. Ja tur nav ūdens, tad katlu var noņemt no plīts.
Ja ir bailes, ka graudaugi piedegs, tie ir jānoņem no plīts agrāk un jātstāj uz apmēram 10 minūtēm, griķi uzsūks atlikušo ūdeni.
Kā pareizi pagatavot vārītus kartupeļus?
Varbūt visgrūtākais šeit ir atbrīvoties no mizas un defektiem.
Nomizotos kartupeļus uzreiz jāieliek ūdenī citādi tie paliks tumšāki.
Labāk ir ņemt vidēja izmēra bumbuļus, jo tie gatavosies ātrāk. Lielus bumbuļus var sagriezt uz pusēm vai vairākās daļās.
Kartupeļus liek katliņā, pievieno aukstu ūdeni un sāli. Ja dārzeņus ieliek verdošā ūdenī, viducis var neizvārīties. Tomēr viedokļi par šo jautājumu dalās pat slaveno šefpavāru vidū. Piemēram, kulinārijas vadītāja Marta Stjuarte kartupeļus aplej ar aukstu ūdeni, bet Džeimijs Olivers – karstu.
Lai nenotiktu kartupeļu sadalīšanās, pievienojiet 1 ēdamkaroti etiķa uz 1 litru ūdens.
Novietojiet katlu uz plīts – vidējā uguns. Kad ūdens vārās, samaziniet siltumu.
Verdošā ūdenī nomizotus kartupeļus vāra 20-25 minūtes, sagrieztus gabalos – 15-20 minūtes.
Pirms plīts izslēgšanas pārbaudiet kartupeļu gatavību: caurduriet tos ar nazi.