Šis ir tas, kas ir vainojams pie tavas sliktās elpas!

 

 

Pārtikas produkti, kas rada nepatīkamu elpu

Pārtika ar izteiktu smaržu, piemēram, sīpoli un ķiploki, un tādi dzērieni kā kafija var radīt īslaicīgu sliktu elpu. Vēl viens sliktas elpas izraisītājs, protams, ir arī smēķēšana. Īslaicīgu sliktu elpu parasti var likvidēt ar košļājamo gumiju bez cukura, zobu iztīrīšanu vai mutes skalojamo līdzekli.

Nepareiza mutes higiēna

Visizplatītākais sliktas elpas cēlonis ir mutē esošās baktērijas, kas savairojas, ja neievēro pareizu mutes higiēnu.

Ēdiena atliekas, drupačas un aplikums var sakrāties zobos un zobu starpās un radīt nepatīkamu elpu, jo baktērijas barojas no ēdiena atliekām un cukura un rezultātā izdala nepatīkamo aromātu. Tāpēc ir jālieto arī zobu diegs.

Atūdeņošanās

Parasti šī problēma tiek atstāta novārtā, bet atūdeņošanās ir vēl viens sliktas elpas cēlonis.

Atūdeņošanās nozīmē to, ka netiek saražots pietiekoši daudz siekalu. Siekalas, savukārt, ir dabīgais līdzeklis cīņā ar baktērijām, jo tām ir antibakteriālas īpašības. Bez siekalu klātbūtnes baktērijas var daudz ātrāk savairoties un radīt sliktu elpu.

Kādas veselības problēmas ir saistītas ar sliktu elpu?

Ne vienmēr slikta elpa rodas zobu higiēnas dēļ. Piemēram, elpa ar saldu, augļu aromātam līdzīgu smaržu var liecināt par diabētu, bet, ja elpa smaržo pēc amonjaka, tas varētu liecināt par nieru problēmām.

Tomēr, pirms vērsties pie kāda cita ārsta, sākumā ir jānovērš visas mutes veselības problēmas. Ja elpa neuzlabojas arī tad, kad ar zobu veselību viss ir kārtībā, tad vajadzētu vērsties pie ausu, kakla un deguna ārsta, lai pārliecinātos, ka nav problēmu ar sinusiem, kā arī pie gastroenterologa, lai noskaidrotu, vai viss ir kārībā ar gremošanas traktu.

Padomi, kā atbrīvoties no sliktas elpas:

  • Regulāri apmeklē zobārstu, lai nodrošinātu zobu un smaganu veselību, kā arī atbrīvotos no aplikuma. Pārliecinies, ka zobu plombas un kronīši perfekti atbilst zobu formai.
  • Notīri mēli pirms gulētiešanas, kā arī vienu reizi dienas laikā, izmantojot fluoru saturošu zobu pastu.

Zobu birste notīra tikai 60% no zobu virsmas, bet zobu starpas ir jātīra ar speciālu birsti vai zobu diegu.

  • Lieto košļājamo gumiju, kas nesatur cukuru, jo tā palīdz saražot siekalas un mute neizkalst. Arī sausa mute var veicināt sliktu elpu.
  • Sastādi sarakstu ar pārtikas produktiem un visām zālēm, kuras lieto. Pēc tam to parādi zobārstam, kas varētu ieteikt labāko risinājumu sliktas elpas problēmai.

Avots: goodhousekeeping.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment