Kas ķīniešus pārsteidz latviešu dzīvokļos – viņi nesaprot, kāpēc mēs tā rīkojamies

Maize pie katras maltītes. Padomājiet, cik reižu jūs esat redzējuši maizes grozu uz galda vakariņu laikā? Mums tas ir absolūts standarts: borščs – ar maizi, kotletes – ar maizi, pat makaroniem mēs bieži pievienojam gabaliņu maizes.

Mums maltīte bez maizes ir kaut kas nepilnīgs. Bet ķīnieši uz to skatās ar lielu neizpratni – Kāpēc tik daudz maizes? Viņiem tas ir dīvaini, jo viņi ir pieraduši pie rīsiem vai nūdelēm kā galvenās ēdiena piedevas, un maizi viņi gandrīz neēd.

 

Atsevišķas guļamistabas. Daudzi ķīnieši visu mūžu dzīvo kopā ar vecākiem. Laimīgie, kuriem ir sava atsevišķa dzīvojamā telpa, parasti dzīvo nelielos dzīvokļos, kur katra istaba tiek izmantota maksimāli. Kad viņi redz, ka mums ir atsevišķas guļamistabas, turklāt arī bērnu guļamistabas, viņi ir vienkārši neizpratnē. Ko jūs domājat, ka visa istaba ir tikai gulēšanai?

 

Krājumu gatavošana ziemai ir pavisam cits stāsts. Vai atceraties tos laikus, kad rudenī mēs pildījām burkas ar gurķiem, tomātiem un ievārījumu? Tā ir vesela tradīcija, īpaši tad, kad priekšā ir ziema.

Ko domā ķīnieši? Viņi vienkārši nesaprot, kāpēc viņiem ir nepieciešams sešus mēnešus uz priekšu veidot krājumus! Visu svaigu var nopirkt visu gadu. Bet mums plauktos ir rindām mājās gatavotu marinētu gurķu. Ķīnieši varbūt būs pārsteigti, bet mēs zinām, kāda ir mājās marinētu kāpostu garša ziemas vidū.

 

Un pats svarīgākais – mūsu viesu galdi. Ak, tā ir īsta ekstravagance. Ķīniešiem, protams, arī ir ierasts sagaidīt viesus, bet ne tā kā mums. Ja ir viesi, tas nozīmē, ka galds ir klāts ar uzkodām, karstiem ēdieniem, vienmēr ir tēja un cepumi. Mums tas ir goda jautājums: mēs taču nevaram pieļaut, ka viesis aizbrauc neēdis, vai ne? Un ķīnieši, atnākuši uz šādām vakariņām, vienkārši zaudē prātu no ēdienu pārpilnības. Mums tā ir vienkārši… nu, vienkārši parasta sagaidīšana!

Lasi vēl: Alfrēds Rubiks atklāj, cik patiesībā liela ir viņa pensija

Tās ir mazas detaļas, kas padara mūsu mājas tik unikālas. Un ķīnieši vēl ilgi stāstīs saviem draugiem, kā viņi viesojās pie latviešiem un savām acīm redzēja visas šīs brīnišķīgās lietas!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment