Ķekavas novada dome lobē iedzīvotājiem neizdevīgu siltumapgādes līgumu

Šonedēļ uz Ķekavas novada domes sēdi tiek virzīts lēmumprojekts, kas paredz uzlikt par pienākumu nākamos 15 gadus iepirkt siltumu no esošā monopolista SIA “Baložu Siltums”.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Ķekavas nodaļas veiktie aprēķini rāda, ka šis ir visneizdevīgākais risinājums Baložu iedzīvotājiem un provizoriskā pārmaksa, kas būs jāsedz no iedzīvotāju maksājumiem var sasniegt pat 3 miljonus eiro.

Kā norāda JKP Ķekavas novada domes deputāts Olafs Klūdziņš: “Neizprotama ir domes vadības motivācija atbalstīt uzņēmumu, kurš atsakās izsniegt pašvaldībai (mazākuma dalībniekam) tarifu pamatojošus dokumentus aizbildinoties ar komercnoslēpumu. Vēl jo vairāk neizprotama ir domes nevēlēšanās izskatīt alternatīvas, jo pastāv vairākas iespējas kā no drošināt siltumu Baložu iedzīvotājiem.”

Viens no risinājumiem paredz uzdot ražošanu uzsākt 100% pašvaldības kapitālsabiedrībai Baložu komunālā saimniecība vai iepirkt daļu siltumenerģijas no Baložos lokalizētā kūdras pārstrādes uzņēmuma SIA “Pindstrup Latvia”. Par to, ka šie risinājumi būtu izdevīgāki Baložu iedzīvotājiem, rāda “Ķekavas namu” piemērs.

“Ķekavas nami” ir 100% pašvaldības kapitālsabiedrība, kas ražo siltumu Ķekavā un citās novada teritorijās un pie identiskas tehnoloģijas un kurināmā izmaksām (kurinot ar gāzi) spēj saražot siltumu vairāk kā par 10 EUR/MWh lētāk nekā “Baložu siltums”.

“Baložu siltuma” ražotais siltums ir dārgāks kā vairākās citās Latvijas pilsētās, piemēram Rīgā, Dobelē, Mārupē, Aizkrauklē un citur. Ilgtermiņā šis ietaupījums sasniedz vairākus miljonus eiro.

O.Klūdziņš: “Tā vietā, lai laicīgi izsludinātu konkursu par siltuma piegādi, noskaidrojot izdevīgāko cenu, vai arī uzdodot ražot siltumu 100% pašvaldības kapitālsabiedrībai, pēdējā brīdī tiek noslēgts ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu, kura iepriekšējā sadarbība ar pašvaldību ir bijusi zem katras kritikas. Visu šo darbību rezultātā Baložu iedzīvotāji būs spiesti maksāt krietni dārgāk par apkuri jau no šī gada apkures sezonas, kas sāksies pēc dažiem mēnešiem!”

Siltumapgādes jautājums Ķekavas novada domē jau ticis apspriests vairākkārt, pat izraisot karstas diskusijas un izmaiņas koalīcijas sastāvā, bet līdz šim brīdim iedzīvotājiem izdevīgākais risinājums nav atrasts.

Pret šādu Ķekavas novada domes vadības ekonomiski neizdevīgu problēmas risinājumu iebilst novada domes opozīcijas deputāti, arī koalīcijas deputātos nav vienprātības šajā jautājumā.

Domes sēde notiks rīt, plkst. 10, Baložu pilsētas pārvaldē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment