Ko darīt ar avenēm pēc ražas novākšanas: augusta darbu saraksts, lai nākamajā gadā iegūtu izcilu ražu

Pēc aveņu novākšanas, lai nākamgad iegūtu labu ogu ražu, ir jāpieliek zināmas pūles un jāpastrādā.  

Vispirms avenes ir jāapgriež. Kā pirmos nogrieziet slimos un bojātos zarus, kokainos dzinumus. Ja ir izauguši daudzi jauni zari, arī tos labāk ir noņemt, atstājot 8-10 zarus uz vienas saknes. Arī nelielus pāraugumus labāk noņemt, uz tiem nebūs ražas, un tie atņems spēku pārējiem dzinumiem.

Pēc apgriešanas avenes jāmēslo. Ja pagājušajā gadā mēsloja ar organisko mēslojumu, šogad labāk lietot minerālmēslus un otrādi. No organiskā mēslojuma var izmantot kūtsmēslus 5 kg uz 1 kvadrātmetru, kompostu – 4-5 kg uz 1 kvadrātmetru, kūdru – 5 kg uz kvadrātmetru vai pelnus 100 g uz krūmu. No minerālmēslojuma labāk zem katra krūma iestrādāt 50 g superfosfāta un 40 g kālija sulfāta. Pēc ražas novākšanas noteikti izvairieties no slāpekļa iestrādes augsnē, jo tam var būt negatīvs aspekts. Šādu mēslojumu parasti iestrādā pavasarī.

Pēc ražas novākšanas avenes jāturpina laistīt, jo no tā ir atkarīga nākamā gada raža. Būsiet pārsteigti, bet laistīšana ir nepieciešama līdz sala sākumam. “Nobriedušus” krūmus laista reizi 7-10 dienās ar 30-40 litriem uz vienu augu, ja krūms ir jauns – ūdens nepieciešams uz pusi mazāk. Avenes labāk laistīt 30-40 cm no dzinumiem, nevis zem saknēm.

Lai aveņu krūmos nebūtu sēnīšu sporas un baktērijas, pēc ražas novākšanas tie jāapsmidzina. Lai to izdarītu, var izmantot 1 % Bordo šķidruma šķīdumu. Apsmidzināt avenes labāk augustā, divas reizes ar intervālu 14 dienas.

Lasi vēl: 4 galvenās kļūdas, kas neļauj pagatavot garšīgu gaļu uz pannas

Nākamās ražas novākšanai ir svarīgi noņemt kritušās lapas no krūmu apakšas un mulčēt saknes. Vispirms uzirdiniet augsni un pēc tam mulčējiet to ar nopļautu zāli, kūdru vai salmiem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Veicot šīs dažas darbības pēc aveņu ražas novākšanas, jūs iegūsiet lielisku ražu nākamajā gadā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment