Koncerts “Muzikālais tilts Ādaži – Hamburga” Rīgas Sv. Pētera baznīcā

2018. gada 2.oktobrī plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā norisināsies simfoniskās mūzikas koncerts “Muzikālais tilts Ādaži – Hamburga”, kurā piedalīsies Gesas Rīdelas vadītais Hamburgas stīgu orķestris “Elbas stīgas”, kā arī Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestris un studentu stīgu orķestris “B-Sharp” diriģenta Andra Gaiļa vadībā.

Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” diriģente Gesa Rīdela (Gesa Riedel), savai paziņai, vijolniecei Laumai Skridei izteica vēlmi veidot muzikālu sadraudzību ar bērnu kamerorķestri Latvijā. Vēlmes piepildās un no 27. septembra līdz 4. oktobrim stīgu orķestris “Elbas stīgas” no Hamburgas viesojas pie Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestra. Ādažnieki uzņems viesus ģimenēs, centīsies vācu bērnus vest aizraujošās ekskursijās, protams, neizpaliks ikdienas mēģinājumi un koncerti.

Abu orķestru veidošanās vēsture ir līdzīga, proti, orķestra sastāvs veidojas no mūzikas skolu skolēniem un absolventiem. Hamburgas orķestrī “Elbas stīgas” muzicē bērni no 6 līdz 18 gadu vecumam, orķestra vadītāja čelliste Gesa Rīdela uzskata, ka bērnu gadu starpībai nav nozīmes, ja bērni ir vienoti muzikālā tēla atklāsmē. Audzēkņa vecuma diapazons nav šķērslis, bet drīzāk stimuls spēlēt.

Orķestra repertuārs ir visaptverošs – no “Abba” līdz “Apocalyptica”, no J.S. Baha līdz “The Beatles”, no A.Vivaldi līdz “West Side Story”. Diriģente pati veido individuālas orķestra instrumentācijas tā, lai katrs bērns spēlētu partiju pēc viņa paša spējām. “Elbas stīgas” ir piedalījies vairākos muzikālos projektos, kā vienu no spilgtākajiem minot kopkoncertu ar pasaules mēroga zvaigznēm, kuru vidū bijusi arī Hamburgā dzīvojošā latviete Baiba Skride.

Ādažu kamerorķestra diriģente ilgus gadus bijusi Vita Zemture. Šajā laikā orķestra māksliniecisko tēlu raksturoja aizrautība, drosme un uzdrīkstēšanās, kā arī spēja atrast un adaptēt daudzveidīgu repertuāru. Šobrīd orķestra galvenais diriģents ir Andris Gailis. Šī nav pirmā Ādažu orķestra sastapšanās ar diriģentu, veiksmīga sadarbība radusies jau vasaras meistarklasēs. Diriģents pats raksta mūziku un veido interesantus pārlikumus orķestrim, kas vairākkārt skanējuši Ādažu kamerorķestra sniegumā un skanēs arī šajā sadraudzības projekta koncertā. Tāpat kolektīvam ir veiksmīga sadarbība ar komponistēm Anitru Tumševicu un Annu Veismani, kuras rada gan oriģināldarbus, gan pārlikumus un apdares, kas veicina orķestra māksliniecisko izaugsmi.

Abu orķestru kopīgajā muzikālajā piedzīvojumā piedalīsies arī studentu stīgu orķestra “B-Sharp” mūziķi. “B-Sharp”, jaunā diriģenta Artūra Gaiļa vadībā, muzicē Latvijas augstskolu studenti – topošie inženieri, mākslinieki, mediķi, ekonomikas speciālisti. Šī sadarbība ir īpaša, jo “B-Sharp” mūziķe Johanna Maul, reiz spēlējot dzimtajā Vācijā, bijusi Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” pirmā vijole.

Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestris kopā ar Hamburgas orķestri “Elbas stīgas” muzicēs divos koncertos – 29. septembrī plkst. 16.00 Ādažu kultūras centrā un 2. oktobrī plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment