Laikapstākļi no 1. septembra liks ģērbties silti, temperatūra pazemināsies, bet kulminācija būs mēneša vidū

Tuvojas septembris, un daudzus Austrumeiropas apgabala iedzīvotājus satrauc jautājums: kādi būs laika apstākļi pirmajā rudens mēnesī?

Pēc sinoptiķu prognozēm, 2024. gada septembris reģionā nebūs raksturīgs neparasts karstums, bet auksts laiks nav gaidāms, tomēr viss var mainīties ļoti strauji.

Septembra sākums: samta sezona turpinās

Saskaņā ar Meteo-TV ārzemju prognožu centra sinoptiķa Iļjina teikto, 1. un 2. septembrī šajos reģionos saglabāsies diezgan silts laiks bez nokrišņiem. Gaidāma temperatūra +20…+25°C. Proti, Austrumeiropas reģiona iedzīvotāji šajās dienās varēs pilnībā izbaudīt “samta sezonu” – spožu sauli, mērenu temperatūru un sausu laiku.

Dārzeņu salāti “Tikai viens kilograms”: ātri pagatavojami salāti ziemai bez sterilizācijas

Pirmās desmitgades vidus: neliela atdzišana

Taču, sākot ar 3.septembri, gaisa temperatūra pamazām sāks pazemināties. Līdz 7.datumam termometra stabiņš rādīs +15…+20°C, vietām iespējams īslaicīgs lietus. Pēc prognozēm, jūtamāka atdzišana nāks mēneša pirmo desmit dienu beigās – līdz 8.septembrim temperatūra pazemināsies līdz +7…+12°C, nav izslēgti īslaicīgi nokrišņi.

 

Otrā dekāde: mērena temperatūra un ievērojamu nokrišņu trūkums

Septembra otrajās desmit dienās gaidāma neliela sasilšana – no 10. līdz 16. temperatūra svārstīsies +12…+17°C robežās. Taču būtiski nokrišņi šajā periodā nav gaidāmi.

Taču otrās dekādes beigās, ap 17. septembri, atkal gaidāma atdzišana. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +8…+13°C, iespējams īslaicīgs lietus.

Septembris neļaus atslābināties. Meteorologi ir paziņojuši jaunu prognozi pirmajam rudens mēnesim

Pēdējā desmitgade: iespējama “Indijas vasara”

Arī septembra trešās desmit dienas sākums, pēc sinoptiķa domām, nebūs raksturīgs ar siltu laiku – temperatūra saglabāsies +8…+13°C, brīžiem līs mēreni.

Taču līdz mēneša beigām Austrumeiropas apgabalā, iespējams, tiks iesākta tā sauktā “Indijas vasara”. Domājams, ka silta laika iestāšanās ietekmēs Azoru salu ciklons, un gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +14…+19°C. Tomēr šajā periodā nokrišņi ir maz ticami.

Nakts salnas: pirmās ziemas tuvošanās pazīmes

Sinoptiķis arī atzīmēja, ka 2024.gada septembrī nav izslēgtas nakts salnas. Pēc viņa teiktā, dažās naktīs otrajā dekādē ar skaidrām debesīm  apgabalā gaisa temperatūra var pazemināties līdz +3…+8°C. Spēcīgākas nakts salnas – līdz +2…+7°C – iespējamas laika posmā no 19. līdz 21. septembrim.

Turklāt, iespējams, ka septembra pēdējās dienās, kad gaidāma “Indijas vasara”, nakts temperatūra atkal var pietuvoties +2°C. Tādējādi šajā periodā reģiona augsnē ir diezgan iespējamas vieglas sals.

Lasi vēl: Skābētos kāpostus ziemai tagad gatavoju pēc īstas latvju saimnieces receptes. Tie sanāk pasakaini gardi, kraukšķīgi un ilgi uzglabājas

2024. gada septembra vispārīgais raksturojums

Apkopojot, mēs varam teikt, ka 2024. gada septembris Austrumeiropas reģionā nebūs pārmērīgi silts. Sinoptiķis atzīmēja, ka šomēnes tiek prognozētas diezgan daudz aukstas dienas, kad gaisa temperatūra būs robežās no +8 līdz +13°C.

Mani iecienītākie salāti: tikai 4 sastāvdaļas un 5 minūtes gatavošanai; Dalos ar recepti

Vienlaikus septembra pēdējās dienās gaidāma sasilšana, kas reģionā varētu atnest “Indijas vasaru”. Tomēr nevar izslēgt nakts salnas, īpaši atklātās vietās. Kopumā gaidāmo septembri nevar nosaukt par nenormāli karstu, drīzāk būs mēreni vēss ar nelielām temperatūras svārstībām.

Bet ko mēs sagaidīsim tieši Latvijā rudens sezonā? Noskaidrosim! 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment