Latvijā tik populārais Revolut cer kļūt par vērtīgāku banku nekā Vācijas Deutsche Bank un Lielbritānijas Barclays

 

Britu finanšu tehnoloģiju uzņēmums Revolut vēlas iegūt vairāk nekā 40 miljardus ASV dolāru novērtējumu, lai, veicot plānoto akciju pārdošanu, uzņēmums būtu vērtīgāks nekā Vācijas Deutsche Bank  un Lielbritānijas Barclays.

Ja šis novērtējums piepildīsies, tas apstiprinās, ka Nikolaja Storonska 2015. gadā dibinātais uzņēmums ir Eiropas vērtīgākais jaunuzņēmums, un atšķirs to no pārējās finanšu tehnoloģiju nozares, kurā vērtējumi ir samazinājušies.

Revolut gūst ieņēmumus no maksājumiem, abonementiem un no klientiem, kas tirgo akcijas un kriptovalūtas. Uzņēmums vēlas iegūt Apvienotās Karalistes bankas licenci, lai paplašinātu savu darbību jaunās jomās, taču joprojām gaida vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad bija iesniedzis pieteikumu tās saņemšanai.

Revolut pārspētu Barclays un NatWest un pietuvotos Lloyds, ja iegūtu vairāk nekā 40 miljardu ASV dolāru vērtējumu, saskaņā ar LSEG datiem.

Londonā bāzētā finanšu tehnoloģiju uzņēmuma vērtība būtu aptuveni četras reizes lielāka par britu naudas pārvedumu uzņēmuma Wise vērtību.

Šāds novērtējums būtu vairāk nekā 20% lēciens salīdzinājumā ar 2021. gada novērtējumu 33 miljardu ASV dolāru apmērā, ko Revolut sasniedza, piesaistot naudu no investoriem, tostarp Softbank Vision Fund un Tiger Global Management.

Viens no investoriem, Schroders, samazināja Revolut novērtējumu 2022. gadā, bet 2023. gadā to palielināja, liecina Schroders ieguldījumu trasta, kam pieder Revolut akcijas, gada rezultāti. Jaunuzņēmumi plašākā nozīmē ir pievērsušies sarežģītiem darījumiem, lai izvairītos no tā sauktajiem “lejupslīdes raundiem”, jo augstākas procentu likmes samazināja pandēmijas laikos veiktos novērtējumus.
Revolut kopš 2021. gada līdzekļu piesaistes ir saskāries arī ar regulatīvo pārbaudi par tā iekšējo grāmatvedību.
Pagājušajā gadā Revolut Ltd revidents BDO LLP nespēja neatkarīgi pārbaudīt trīs ceturtdaļas no 636 miljoniem mārciņu (765 miljoniem ASV dolāru) ieņēmumu, par kuriem Revolut ziņoja savos ilgi kavētajos 2021. gada pārskatos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment