Latvijas dabas vērotājs paziņojis, kad gaidāms pirmais sniegs un uzsver, ka ziema nebūs mierīga

Termometra stabiņš turpina noslīdēt uz leju, dažos Eiropas reģionos jau ir temperatūra tuvu nulles grādiem. Hidrometeoroloģijas ārzemju centra zinātniskais vadītājs Vilfands novērtēja ziemas apmēru, kas dažviet jau sākusies. Pavisam drīz klimatiskā ziema aptvers arī vairākus Eiropas reģionus, bet tas notiks pēkšņi.

Saskaņā ar Hidrometeoroloģijas centra prognozēm līdz nedēļas nogalei sniegs snigs Tālajos Austrumos un arī Eiropas Ziemeļu daļas apgabals būs pārklāts ar sniegu.

Savukārt Eiropas dienvidu daļa, rietumu un centrālā daļa joprojām atradīsies plusa temperatūras zonā.

Arī Austrumeiropā klimatiskā ziema šonedēļ vēl nebūs. Reģionā joprojām būs silts. Taču arī šeit temperatūra pazemināsies ar katru dienu. Oktobrī austrumeiropiešus gaida +7…+13 grādus. Austrumeiropā sals un sniegs nav gaidāms līdz mēneša beigām.

Meteorologs Toms Bricis par laika apstākļiem nākošnedēļ: būs salnas un dzestri rīti, tomēr ir arī priecīgas ziņas

Prognozes iesaka ģērbties atbilstoši laikapstākļiem. Saule oktobrī var būt maldinoša, vējš auksts, un lietusgāzes negaidītas. Tāpēc parūpējieties par sevi un dodiet priekšroku siltam apģērbam. Ielieciet somā cimdus, tas neaizņems daudz vietas.

Lasi vēl: Ņemu 1 kg sīpolu un pagatavoju garšīgu ēdienu pie tējas. Šie gliemeži izskatās skaisti un ir ļoti garšīgi

Ticējumi:

Kāds ir 1. decembris, tāda būs visa ziema. Ja 1. decembra rīts ir silts, tad ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū ir sals, tas nozīmē, ka ziemas vidū būs liels aukstums. Ja vakarā sniegputenis, tad gaidāma gara ziema un vēls pavasaris.

4. decembris ir Bārbala — Aitu diena un vienīgā diena decembrī pirms Ziemassvētkiem, kad ļaudis iet budēļos. Ticējums vēsta, ka Bārbiņa atnes Ziemu un pār ūdeņiem veido ledus tiltus.

Ticējumi: Ja šajā dienā ir ledus, Bārbiņa to lauž (pienāk atkusnis). Ja ledus nav, Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī ir sals, tad visos turpmākās ziemas svētkos būs auksts laiks. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva jeb Zirgu diena tiek atzīmēta 6. decembrī. Šajā dienā, saskaņā ar ticējumiem, ir dzimis Ziemassvētku vecītis. Tā ir svētku diena visiem mājas dzīvniekiem, bet īpaši zirgiem. Ja šo dienu neievēro, tad zirgi, mājputni un aitas nepadodas darbam un nav veseli.

Ticējumi: Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberz ar sniegu, tie ziemā neslimos un tos neēdīs parazīti. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī pūš ziemeļvējš un snieg, tad vasara būs auksta un lietaina.

Trīs decembra dienas Vilku mēnesī ir veltītas dzīvniekiem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām, tad gaidāms sals. 10. decembris ir diena, kad zivis noslīd ūdens dziļumā un iemieg. Arī lācis šajā dienā ieslīgst ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembris ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, jādodas sauciena virzienā, jo tur gaida laimīgs pārsteigums.

Ko tava miega poza atklāj par tavu raksturu un personību

13. decembris ir Lūcijas diena. Ar Lūciju sākas periods, kad diena kļūst par vienu vistas nagu garāka. Citviet to uzskata par gaiļa dziedājuma garumu. Arī vilkači trīsreiz gadā dodas uz sapulci ellē – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment