Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina piedalīties atcerei veltītajā filmu vakarā

Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina piedalīties izcilo aktrišu un režisoru Dzidras Ritenbergas un Zigrīdas Stungures 90 gadu jubileju atcerei veltītajā filmu vakarā 4.septembrī plkst.18.00 kinoteātrī “Splendid palace”.

Programmā:

Spēlfilma “Valsis mūža garumā” 1990.,35, režisore Dzidra Ritenberga, studija ALKO.

Kinovēsturnieces dr. Ingas Pērkones ievadvārdi.

Ieeja brīva.

Dzidras Ritenbergas 90 gadu jubileja ir 29.augustā, bet Zigrīdas Stungures- 5.septembrī. Abas ir spēcīgas personības, skaistas, izcilas aktrises un režisores. No viņu abu atveidotajām lomām plūst sievišķīgas kaisles caurstrāvota vitalitāte. Tā ir Zigrīdas Stungures Madara filmā “Salna pavasarī” (1957.) un Dzidras Ritenbergas Malva ukraiņu filmā “Malva”, par kuru 1957.gadā aktrise apbalvota ar Venēcijas kinofestivāla balvu Volpi kauss.

Dzidra Ritenberga 1948.gadā beigusi Drāmas teātra studiju, bet vēlāk arī Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Aktrises gaitas 1948.gadā sāka Liepājas teātrī, bet vēlāk strādājusi Rīgas Krievu drāmas teātrī un Maskavas Staņislavska drāmas teātrī. Kā režisore Rīgas kinostudijā uzņēmusi 8 filmas – “Trīs minūšu lidojums”, “Vakara variants”, “Pats garākais salmiņš” un citas. Viņa nospēlējusi ap 80 lomu. Popularitāti ieguvusi tieši ar spilgtajiem kino tēliem, piemēram, filmās “Atbalss”, “Malva”, “Mans draugs – nenopietns cilvēks”, “Ilgais ceļš kāpās”, “Durvis, kas tev atvērtas” un citās. .

Zigrīda Stungure 1950. gadā beigusi Latvijas PSR Teātra institūtu. No 1950. līdz 1951. gadam strādājusi Liepājas teātrī, bet vēlāk kļuvusi par Dailes teātra aktrisi. Iestudējusi kā režisore vairākas izrādes. Teātra skatuvei turpat blakus arī filmu uzņemšanas laukums no 1955.gada. Madara “Salnā pavasarī”, Marta “Kā gulbji balti padebeši iet”, Kalnakājas kundze “Pie bagātās kundzes” un Elizabete “Vella kalpos” – šīs lomas mūsu kinovēsturē ir iezīmētas ar to nenosakāmo kontūrējumu, kuru iezīmē sieviete – noslēpums.

“Valsis mūža garumā” ir vienīgā filma, kuras veidošanā piedalījušās abas jubilāres kopā – režisore Ritenberga uzticējusi spilgtu raksturlomu Zigrīdai Stungurei. Tas ir stāsts par mūsu vēstures notikumiem caur sievietes emociju prizmu.

Filmas galvenā varone Velta pirms četrdesmit gadiem devusies uz Vāciju līdzi mīļotajam cilvēkam. Tagad Velta ierodas dzimtajā pusē jau kā viešņa. Aizaugušas taciņas uz dzimto māju, kuras vairs nav. Aizauguši celiņi, kas ved uz tuvu cilvēku sirdīm. Arī meitas dvēseli. Tā uzaugusi bez Veltas tuvuma. 1949. gadā mazā meitenīte, būdama pie Veltas māsas, aizvesta ar viņas ģimeni uz Sibīriju. Salauztas dzīves, sarežģīti likteņi…

Galvenajā lomā redzēsim 2 spilgtas un skaistas aktrises – Astrīdu Kairišu un pavisam jauno Baibu Broku, kura par savu pirmo lielo kino lomu 1990.gadā saņēmusi Lielā Kristapa balvu.

Pasākumu rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu.

Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment