Liepājā atklāta Satversmes tiesas veidotā ceļojošā izstāde “Satversme skolēnu acīm”

Trešdien, 15. maijā, Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā notika Satversmes tiesas veidotās ceļojošās izstādes “Satversme skolēnu acīm” atklāšana. Šajā izstādē izstādīti skolēnu zīmējumi par Satversmē ietvertajām personas pamattiesībām un domrakstu citāti par Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) nākamajiem 100 gadiem. Izstādi ar priekšlasījumu par Satversmi un Satversmes tiesu atklāja Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Atklājot izstādi, Ineta Ziemele stāstīja, kā pirms diviem gadiem Satversmes tiesas tiesnešiem radās ideja par konkursa organizēšanu. Viņa uzsvēra, ka pirmā konkursa panākumi un skolēnu, skolotāju atsaucība iedvesmoja arī pērn izsludināt otro skolēnu darbu konkursu par Satversmi.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele izstādes “Satversme skolēnu acīm” atklāšanas pasākumā Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā. Foto: Satversmes tiesas arhīvs.

Priekšlasījuma turpinājumā viņa skaidroja, cik svarīgi no Latvijas valsts ilgtspējas viedokļa ir skolu jaunatnei stāstīt par mūsu valsti un tās pamatlikumu, audzinot valstisko apziņu un prasmes. Ineta Ziemele uzsvēra, ka viens no konkursa mērķiem ir palīdzēt arī pedagogiem veidot diskusiju ar jauniešiem par Satversmi, tajā ietvertajām vērtībām un valsts darbības principiem.

Viņa atzīmēja, ka skolēnu domraksti rāda, kādas atsevišķas izmaiņas Satversmē viņi vēlētos redzēt nākotnē. Turklāt skolēni uzskata, ka Satversmes pamati un tajā ietvertās vērtības arī nākotnē paliks nemainīgas.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele izstādes “Satversme skolēnu acīm” atklāšanas pasākumā Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā. Foto: Satversmes tiesas arhīvs.

Izstādē ir apkopoti 46 koši zīmējumi un 12 radoši domrakstu citāti. Izstādes vajadzībām tapis arī izstādes katalogs, kurā apskatāmi ne tikai zīmējumi, bet arī pilnā garumā lasāmi atlasītie domraksti. Izstādes pamatā ir skolēnu zīmējumi un domraksti, kas tika iesūtīti Satversmes tiesas izsludinātajā konkursā, kas 2018. gada septembrī tika organizēts par godu Satversmes pieņemšanas 97. gadadienai. Konkursā dalību pieteica 82 skolas no visiem Latvijas reģioniem, kopumā Satversmes tiesā tika saņemti 307 skolēnu darbi. 6. klašu skolēni iesūtīja zīmējumus par tēmu “Manas pamattiesības Satversmē”, savukārt 9. un 12. klašu skolēni rakstīja domrakstus “Latvijas Satversmes nākamie simts gadi”.

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās Kurzemes bibliotekāru semināra dalībnieki, Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas 7. b klases skolēni un pedagogi.

Ceļojošā izstāde “Satversme skolēnu acīm” Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā būs skatāma līdz 15. jūnijam.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un skolēni no Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas izstādes “Satversme skolēnu acīm” atklāšanas pasākumā Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā. Foto: Satversmes tiesas arhīvs.

Pirms izstādes atklāšanas Ineta Ziemele viesojās arī Kapsēdes pamatskolā, lai ar 7.-9. klašu skolēniem pārrunātu, kas ir valsts, kas ir Satversme un Satversmes tiesa. Tieši Kapsēdes pamatskolas skolniece Kristīne Gruškevica ar pedagoģes Ivetas Skubiņas palīdzību uzvarēja Satversmes tiesas rīkotajā zīmējumu konkursā “Manas pamattiesības Satversmē”. Skolniece savā zīmējumā attēloja meiteni, kas rokās tur putna spalvu, uz kuras ir uzrakstīts vārds “brīvība”. Ineta Ziemele atzina, ka Satversmes tiesas tiesneši, vērtējot skolēnu iesūtītos zīmējumus, uzreiz pamanīja šo darbu, jo tas spilgti atspoguļo Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts būtību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment