Lūk kuras darba vietas izzudīs visstraujāk tuvākos 10 gados – kopumā apdraudēti ir 54% darbavietu

Tas nav mīts – pētījumi liecina, ka tuvākajos 10 gados Eiropā var izzust vai nonākt “riska zonā” 54% darbavietu. Un apdraudēto profesiju spektrs ir ļoti plašs –  biroju darbinieki, pārdevēji, celtniecībā un ražošanā strādājošie, arī finanšu un nodokļu pakalpojumu sniedzēji.

Kā vislabāk sagatavoties šīm pārmaiņām? Visstraujāk izzudīšot tieši tās darba vietas, kas prasa vien vidēja līmeņa prasmes un zināšanas. Savukārt, neskartas palikšot tās nodarbes un profesijas, kas saistītas ar mazkvalificētiem darbiem vai tādus, kas prasa augsta līmeņa izglītību un prasmes.

Speciālisti apgalvo, ka mainīsies arī uzņēmumu tipi, un princips “uzvarētājs paņem visu” kļūs aizvien izplatītāks. Starptautiskajos un nacionālajos tirgos pieaugs lielo tīkla uzņēmumu un koncernu ietekme.

Cilvēki jau šobrīd strādā aizvien attālinātāk, veidojas dažādas dalītas ekonomiskās darbības formas un nākotnē šī tendence tikai pieaugs.

Lasi arī: Tirgotāju asociācija nākusi klajā ar aicinājumu nepieļaut iepakojuma depozītu sistēmas ieviešanu Latvijā; Vairumam Latvijas iedzīvotāju gan ir aizdomas par lobiju

Daļa darbu nonāks t.s. pelēkajā zonā, kurā netiek ievēroti līdzšinējie standarti un atbilstība darba aizsardzības un nodokļu politikas praksei, rezultātā radot negatīvu ietekmi uz nodarbināto aizsardzību un valsts sociālo un nodokļu sistēmu.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment