Mana omīte dalās gudrībā: produkti, kuriem veikalā labāk iet garām, neskatoties uz atlaidēm

 

Daudzgraudu maize

Šis produkts, bez šaubām, ir veselīgs, taču veikalā mūs bieži var maldināt, un šādas maizes vietā var izrādīties parastā baltmaize.

Tāpēc vienmēr pārbaudi sastāvu uz iepakojuma – tur jābūt norādītam pilnam sastāvdaļu sarakstam, lai pārliecinātos, ka iegādājies tieši to, ko vēlies.

Veselīgas uzkodas

Batoniņu un krekeru vietā labāk izvēlēties riekstus un žāvētos augļus. Veikalos tie bieži tiek pārdoti safasēti, taču pievērs uzmanību sastāvam – paciņās pārsvarā ir sukādes, rozīnes un parastie zemesrieksti, bet mandeles vai kešjū rieksti ir tikai pāris gabaliņi.

Vai ir vērts maksāt par šādu “veselīgu” našķi, ja vari nopirkt visas sastāvdaļas atsevišķi, sajaukt pats un pat ietaupīt? Tā izveidosi patiesi vērtīgu produktu, iespējams, pat ar atlaidi.

Zivis un gaļa

Veikala plauktā redzam kārdinoši safasētu laša vai vistas fileju, taču nezinām, kas un ar kādām rokām šos produktus ir apstrādājis.

Tāpēc labāk ir iegādāties veselu zivi vai vistu un pašiem to mājās notīrīt un sadalīt. Tā ne tikai sanāks ievērojami lētāk, bet arī būs pārliecība par higiēnu un produktu kvalitāti.

Zivju konservi

Kādus konservus izvēlēties: zivi eļļā vai savā sulā? Eļļā zivis, protams, būs sulīgākas, taču, ja vēlies veselīgāku variantu, labāk izvēlēties zivi savā sulā.

Ja tuncis ir eļļā, zaudējam 20-30% omega-3 taukskābju – zivs galveno vērtību. Tāpēc, lai saglabātu vairāk uzturvērtību, dod priekšroku produktam savā sulā.

Maisījumi cepšanai

Tādi maisījumi ir ļoti ērti tiem, kas nevēlas tērēt laiku mīklas gatavošanai. Tomēr ir viens “bet” – tie ir pusfabrikāti.

Tas nozīmē, ka tie satur daudz konservantu, krāsvielu un aromatizētāju. Apsver, vai tu vēlies ar to visu barot savu ģimeni.

Garšvielu maisījumi

Ja tev patīk pirkt garšvielu maisījumus gaļai vai zivīm, pievērs uzmanību to sastāvam. Bieži vien tur ir stabilizatori un garšas pastiprinātāji, kas pilnīgi nav vajadzīgi. Garšvielas var iegādāties atsevišķi, sasmalcināt pirms lietošanas un pievienot ēdienam.

Tā tās nezaudēs savu aromātu un īpašo garšu. Tāpēc kardamonu, koriandru, piparus un krustnagliņas labāk uzglabāt veselos gabalos, nemaltus.

Ceru, ka šie padomi noderēs tev, kad nākamreiz vēlēsies iegādāties produktus ar cenu atlaidēm. Noteikti pārbaudi katra produkta derīguma termiņu un sastāvu, ko plāno likt grozā. Pret savu uzturu ir jāattiecas atbildīgi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment