Mazās un tārpainās avenes ir pagātne! Uzziniet noslēpumus, kā iegūt lielas, sulīgas un masīvas ogas

 

Kā novērst aveņu izplatīšanos

Aveņu krūmi aug ļoti ātri un rada daudz sakņu dzinumu. Dūrušie, spēcīgie dzinumi uz sīkstajām saknēm cenšas sagrābt jaunas teritorijas un iebrukt kāpostu dobēs vai atpūtas zonas teritorijā. Parasti tos nopļauj un vai nu zaļumus iemet kompostā vai iestāda aveņu dārzā pastāvīgai atjaunošanai.

Bet ir vienkārša metode, kas jāpiemēro no pirmā gada – tiklīdz jūs nolemjat stādīt avenes.

Apsveriet paši, cik lielu teritoriju esat gatavs atdot saldajām ogām un nekavējoties norobežojiet šo vietu. Bet ne ar parasto žogu – tas nav šķērslis sakņu dzinumiem, bet gan ar pazemes. Vienkārši ierociet šīfera gabalus vai metāla profilus pa topošā aveņu koka perimetru 40 – 50 cm dziļumā un esi pārliecināts, ka avenes nekur neizplatīsies.

Uzzināju noslēpumus, kā iegūt lielas, sulīgas un gaļīgas ogas

Vissvarīgākais ir atcerēties, ka aveņu auga mūžs ir tikai 10 gadi. Bet pēc 7 gadiem augļu raža samazinās. Tāpēc savlaicīgi parūpējies par krūmu izvietojuma maiņu un stādījumu atjaunināšanu.

1. Stādot, ņemiet vērā divus galvenos punktus: neapglabājiet krūma sakņu kaklu, pretējā gadījumā jauni pumpuri nedīgst, un noteikti izmantojiet slāpekļa-fosfora-kālija mēslojumu. Es parasti pievienoju humusa, pelnu un kūtsmēslu maisījumu – vai nu tieši bedrē un iegremdēju tur saknes, vai arī tūlīt pēc stādīšanas bagātīgi laistu ar šo vielu šķīdumu.

2. Avenēm ļoti patīk dzert. Laistiet, lai siltajā sezonā augsne zem mulčas slāņa neizžūtu, vēl jo mazāk neplaisātu. Augsnei jābūt mēreni mitrai. Tikai šajā gadījumā avenes labi attīstīsies un iepriecinās jūs ar ražu.

3. Mēslošana jāveic regulāri – no pavasara līdz rudenim, 2 reizes mēnesī. Avenes labi reaģē uz superfosfātu, urīnvielu, kālija sulfātu, kūtsmēsliem, pelniem, kompostu, humusu un dabisko “zaļo mēslojumu” no nezālēm.

4. Atzarošana ir spēcīgas augļu atslēgas. Avenes apgriež atkarībā no to veida: parastās vai remontantās.

5. Remontantu šķirņu apgriešanu veic vēlā rudenī – tieši pirms aukstā laika, ja krūmus audzē gada ciklā. Tas ir, katru gadu pavasarī aug jauni jauni augļus nesoši dzinumi. Un rudenī tie tiek izgriezti. Šīs atzarošanas metodes galvenā priekšrocība ir sli***u un kaitēkļu neesamība.

6. Tāpat remontantajām avenēm var apgriezt vasarā – uzreiz pēc pirmā augļu viļņa. Tas ļaus jums iegūt 2 ražas – vasarā un rudenī, ja jūsu reģionā ir silts rudens.

7. Remontantu aveņu pavasara atzarošana tiek veikta pavasarī, ja jums nebija laika to izdarīt rudenī. Bet stingri pirms pumpuri atveras un sula sāk plūst.

8. Parastās avenes apgriež rudenī, lai uz dzinumiem, kas vasarā nes augļus, nepārziemo kaitēkļi un patogēni. Visus sausos un divus gadus vecos dzinumus nogriež vienā līmenī ar augsni – tie ir tumšā krāsā, ar mizu. Uz krūma parasti atstāju līdz 7 spēcīgiem jauniem zaļganiem šā gada dzinumiem. Es tos vienkārši apgriežu par 20–30 cm, lai ziemā tie nesasaltu.

9. Noteikti izgrieziet visus dzinumus, uz kuriem parādās sē***u plankumi.

10. Pārklājiet avenes ziemai, pat ja jūsu šķirnes labi panes vieglas sals. Jo labāk avenes pārziemo, jo vairāk lielu ogu tās ražos.

Lasi vēl: Būs tomātu jūra: 2 mēslošanas līdzekļi tomātiem jūlijā un augustā padarīs augļus saldākus un sulīgākus (to būs daudz, spaiņu nepietiks)

Un neaizmirstiet avenes bagātīgi laistīt, dodoties uz ziemu – it īpaši, ja rudens ir sauss. Avenes patērē mitrumu arī ziemā, tāpēc ļoti svarīgi ir saglabāt saknes dzīvas un veselas līdz pavasarim.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment