Mēs apgriežam rozes rudenī, lai tās krāšņi ziedētu vasarā: pamatnoteikumi veiksmīgam rezultātam

 

Daži atzarošanas noteikumi

To ir maz, bet tie visi ir svarīgi.

1. Pirmkārt, vienmēr jāstrādā tikai ar ļoti asu instrumentu! Blāva atzarotāja burtiski sakošļās dzinumus, bet mums vajag pēc iespējas vienmērīgāku griezumu, kas sadzīs visātrāk.

2. Pat ļoti tievus zarus nedrīkst lauzt. Šķiet, ka jūs tos nolauzāt – un darbiņš padarīts, nav jēgas knibināt ar instrumentiem, bet patiesībā pat ar tik pieticīgiem zariem rezultāts ir tāds pats kā iepriekš aprakstīts – brūces, kas slikti dzīst.

3. Zari vienmēr tiek nogriezti virs pumpura, lai to izdarītu, jums jāatkāpjas 5 centimetrus no tā.

4. Lai vainags būtu sfērisks un pēc iespējas sulīgāks, jāraugās, lai katra dzinuma augšējais pumpurs būtu krūma ārpusē, nevis iekšpusē.

Un vēl viens svarīgs punkts. Apgriežot, vienmēr jāņem vērā šķirne! Piemēram, dažas rozes labi reaģē uz nopietnu dzinumu saīsināšanu un nākamajā gadā rada sulīgu ziedēšanu, savukārt citas, gluži pretēji, nomāc.

Ir tikai 3 griešanas grupas, tāpēc jūs neapjuksiet!

Visizplatītākā iespēja ir mērena atzarošana, tas ir, bez saliekšanas vienā vai otrā virzienā. Parasti pie tā ķeras lielākā daļa rožu audzētāju, taču ir šķirnes, kurām šāda izvēle var kļūt nevajadzīga, ja ne iznīcinoša.

Mērena atzarošana ietver apmēram pusi no katra dzinuma (no tiem, kas palikuši). Griezumu veic pēc ceturtā līdz sestā pumpura, ne vairāk. Rezultātā krūms saglabājas aptuveni 35 centimetrus augsts.

Radikāls variants ir īsa atzarošana. Griezums tiek veikts virs otrās nieres. Bet šī metode ir piemērota tikai ļoti spēcīgi sazarotām šķirnēm un pat miniatūrām. Vienīgā situācija, kad to var izdarīt ar visiem pārējiem, ir smagi kaitēkļu bojājumi. Šeit, tā sakot, tas ir vai nu panna, vai krūtis. Visticamāk, roze būs jāiznīcina pavisam, taču vispirms ir vērts mēģināt to glābt.

Vēl viens atzarošanas veids ir vieglā atzarošana. To sauc arī par dekoratīvu. Tas ir piemērots elitārajām šķirnēm, kas ir īpaši “maigās”, piemēram, beļģu un angļu. Šajā gadījumā tiek noņemta tikai trešā daļa no dzinuma, un visbiežāk pat mazāk. Ir svarīgi atstāt 10 pumpurus.

Lasi vēl: Kāpēc pašapkalpošanās automazgātavās aizliegts mazgāt dzinēju – noskaidrots īstais iemesls

Bet ir svarīgs nosacījums: šāda atzarošana ne vienmēr tiek veikta pēc gada to pārmaiņus ar radikālu apgriešanu, pretējā gadījumā tiks zaudēts krūmu dekoratīvais izskats.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment