Mežs deg ne tikai Ādažos – Pampāļos nodeg 7 ha meža platības

Pampāļu pagastā nodeg mežs septiņu hektāru platībā, lielāko tiesu jaunaudzes un šogad iestādīts mežs. Šis gadījums parāda to, ka meža dzēšana ne vienmēr ir atkarīga no operatīvas dienestu rīcības, bet reizēm to ietekmē ārēji faktori.

Kā šajā reizē, kad mežs sācis degt vietā, kur ir nesprāguši, iespējams, kara laika lādiņi, par ko liecināja eksplozijas meža ugunsgrēka laikā. Līdz ar to dzēšanas darbus varēja veikt tikai pa ugunsgrēka ārējo perimetru, jo dzēsēju došanās ugunsgrēka teritorijā varēja būt divkārt bīstama.

Pagājušās nedēļas nogalē svētdien ap divpadsmitiem Dienvidkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Rudbāržu un Snēpeles ugunsnovērošanas toņu dežuranti ziņoja par dūmiem Meža ugunsdzēsības stacijas (MUS) dežurantam. Bija izcēlies meža ugunsgrēks Pampāļu pagastā.

Nekavējoties uz norādīto vietu dodas mežzinis un informē, ka lielā platībā deg valsts mežs. Uz meža degšanas vietu dodas vairāku nodaļu mežziņi, Valsts meža dienesta ugunsdzēsības automašīnas ar dzēsējiem un vēlāk tiek iesaistīts traktorists no SIA Pampāļi, kas ar cisternu piegādā ūdeni vietā, kur nav iespējams nodrošināt cita veida ūdens padevi. Pēc vairākām stundām palīgā tiek aicināta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēju automašīna.

Uzsākot dzēšanas darbus tika sadzirdēti atsevišķi sprādzieni, kas liecināja par to, ka meža ugunsgrēka teritorijā iespējams atrodas nesprāgusi munīcija vai citi sprādzienbīstami priekšmeti. Par to tika informēta policija, kas norādīja dzēšanā nodarbinātajiem, ka ugunsgrēka ierobežošanas darbus drīkst veikt tikai pa ārējo perimetru, neieejot iekšpusē.

Pēc sešiem vakarā ugunsgrēks tiek veiksmīgi ierobežots, bet degšana turpinājās ierobežotās teritorijas iekšpusē. Ugunsgrēka teritorijas perimetra dzēšana un uzraudzība tika veikta arī nākamajās dienās.

Septiņu hektāru meža dzēšanā pavisam piedalījās 36 cilvēki – gan no Valsts meža dienesta , gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, gan no “Latvijas valsts mežiem”, gan privātā meža īpašnieka norīkotas personas un traktorists, kurs ar mucu veda ūdeni.

Kopējā ugunsgrēka skartā platība valsts mežā – 5,8 hektāri, privātajā mežā – 1,2 ha. Valsts mežā vairāk kā puse no uguns skartās platības ir jaunaudzes, privātajā mežā – visa platība ir šogad atjaunota egļu jaunaudze un tie ir reāli zaudējumi

Iemesls, kāpēc izcēlās meža ugunsgrēks, nav zināms.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment