Mežsargs atklāj, kāpēc viņam nepiesūcas ērces: droši staigā pa mežu un nav jāuztraucas

Mēs abi sākām smieties, es ātri sapakoju savas mantas, un mēs devāmies uz autostāvvietu. Pa ceļam man izdevās no mežsarga iegūt šādu atbildi:

– Jūs taču visu laiku staigājat pa mežu, vai ne? Kā jūs sevi pasargājat no ērcēm? Daudzi tūristi valkā speciālus tērpus, citādi dienā var savākt tik daudz ērču. Es nekad neesmu dzirdējis, ka mežsargiem būtu iekodušas ērces. Acīmredzot jūs zināt noslēpumu, labi, ir garšaugi, novārījumi, tautas aizsardzības līdzekļi…..

Uz viņa atbildi es iepletu vien acis…

– Kādi garšaugi un novārījumi. Tās ir visur mežā. Mēs gandrīz visi esam vakcinēti. Un daudzi valkā kostīmus, jo zemienē un tuvāk purviem var dabūt pāris desmitu šo dzīvnieku kilometrā. Bet mēs pret savām drēbēm izturamies īpašā veidā.

Tātad visefektīvākais līdzeklis pret ērcēm ir ķīmija. No visa, ko zinātnieki ir izgudrojuši, vislabāk darbojas cipermetrīns. Bet bundžās un ziedēs tūristiem cipermetrīns ir ļoti atšķaidītā konsistencē. Fakts ir tāds, ka saskaņā ar Eiropas un Amerikas prasībām tam jābūt ne vairāk kā 5 %.

Lai 100% iznīcinātu ērces uz apģērba, ar to nepietiek.

 

Jā, ērce var pat atdalīties no apģērba, bet tikai tad, ja apstrāde ir svaiga. Visos citos gadījumos tā tikai palēninās savu darbību, bet joprojām turpinās rāpot.

Ko izmanto mežsargu?

Viņi nepērk tūristu ziedes un smidzinātājus, bet lieto spēcīgāku līdzekli, kas paredzēts zemes un dārza gabalu apstrādei. Mazās 100 ml pudelītēs ir nevis 3 vai 5 % šķīdums, bet gan 25 % cipermetrīna šķīdums, kas iznīcina ērci, tiklīdz tā nokļūst uz apģērba.

Pietiek ar šo līdzekli apstrādāt tērpu vai jebkuru citu priekšmetu un kārtīgi izžāvēt. Pēc tam uz apģērba nepaliks neviena ērce. Tiklīdz ērce uzķeras uz apģērba, tā tiek pilnībā paralizēta un pašlikvidēta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment