Miesnieks dalījās pieredzē kādu gaļu nekad nevajadzētu pirkt, ir kādas nianses kuras būtu jāzina

Kā noteikt, ka gaļa ko pērkam veikalā vai tirgū ir svaiga

Parasti es pērku gaļu tirgū – tur tā vienmēr ir svaigāka nekā veikalā. Taču, kā izrādījās, ar izvēli var nopietni kļūdīties. Par ko man pastāstīja gruzīni gaļas nodaļā – tūlīt izklāstīšu sīkāk.

Kā atpazīt svaigu gaļu? Patiesībā, tiešām svaigu gaļu var atpazīt jau no attāluma. Pat nezinu, kā to aprakstīt, bet, ja jūs kādreiz esat redzējuši, kā izskatās pavisam svaiga teļa gaļa, tad sapratīsiet, par ko es runāju. Diemžēl atrast šādu gaļu tirgū ir gandrīz neiespējami. Parasti, ja pērkat gaļu tirgū, jēdziens “svaiga” nozīmē, ka tai ir aptuveni viena diena. Tas ir, piegādāta pēdējo 24 stundu laikā.


Ja gaļai jau ir 2-3 dienas, to var uzskatīt par “nosacīti svaigu”. Arī tāda gaļa ir pilnīgi normāla – īpaši, ja tiek ievēroti pareizi uzglabāšanas apstākļi. Un to droši var iegādāties. Jāsaprot, ka pirmajā dienā visa liellopa gaļa jebkurā gadījumā netiks izpārdota. Tāpēc 2-3 dienas ir visizplatītākais gaļas vecums tirgū.

Bet, ja gaļai jau ir vairāk nekā 4 dienas, es to neņemtu. Faktiski arī paši gaļas tirgotāji gan tepat Latvijā, gan Gruzijā teica – “tas vienkārši nav droši”. Taču šāda gaļa joprojām tiek pārdota tirgos un veikalos. Un daži pārdevēji pat cenšas to iesmērēt kā svaigu. Tāpēc pastāstīšu par dažām pazīmēm, kas liecina par pretējo.


Tomēr gaļas tirgotājiem ir lielāka pieredze – viņiem šajā jautājumā var uzticēties. Ja pārdevējs iesaiņojis gaļu plēvē, tas jau ir nopietns iemesls aizdomām. Daži saka – “tas ir tāpēc, lai mušas nesēstos vai lai gaļa neapžūtu”. Taču biežāk tas ir vienkārši veids, kā noslēpt jau ne tik svaigas gaļas nepievilcīgo izskatu. Jo vecāks gabals, jo vairāk tas zaudē formu un izskatās “ne pārāk labi”. Savukārt plēvē tas izskatās stingrāks un gaišāks.

Krāsa – vēl viena svarīga pazīme

Ja mīkstums ir tumšs, bet tauki dzelteni, tas gandrīz noteikti ir vecs gabals. Parasti svaigai gaļai ir gaiši rozā krāsa un balti tauki. Tomēr jāņem vērā, ka tas attiecas tikai uz mums ierasto gaļu – piemēram, liellopu vai cūkgaļu. Piemēram, Kazahstānā var nopirkt zirga gaļu – tās krāsa ir ļoti tumša.

Lasi vēl: Atcerieties labākās dienas augu stādīšanai – Mēness kalendārs dārzniekiem no 17. līdz 23. martam

Vai tu zini ko nozīmē šie mazāk dzirdētie vārdi?

Vai tu zini ko nozīmē šie mazāk dzirdētie vārdi? Pārbaudi savas zināšanas! 

1 / 5

Vai tu zini ko nozīmē šis mazāk dzirdētais vārds?    

2 / 5

Vai tu zini ko nozīmē šis mazāk dzirdētais vārds?   

3 / 5

Vai tu zini ko nozīmē šis mazāk dzirdētais vārds?  

4 / 5

Vai tu zini ko nozīmē šis mazāk dzirdētais vārds?  

5 / 5

Vai tu zini ko nozīmē šis mazāk dzirdētais vārds? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Svaigumu var pārbaudīt arī ar pieskārienu

Ja piespiežat pirkstu pie gaļas un skaitāt līdz 10, tad iespiedums vajadzētu pilnībā izzust. Šāda gaļa ir svaiga. Ja pēc 10 sekundēm iespiedums joprojām ir labi redzams, tad tā vairs nav svaiga gaļa. Laika gaitā tā zaudē elastību – to izraisa ķīmiskie procesi.

Starp citu, tieši šī iemesla dēļ vecu gaļu bieži iesaiņo plēvē – tajā tā izskatās un šķiet stingrāka. Galvenais padoms – smarža, tā izsaka visu. Pasmaržojot var pat pateikt vai gaļa ir parota ar ķīmisko barību vai dabīgo, kā arī ja dotas kādas vielas. Visdrošākais veids, kā iegādāties labu gaļu, ir pirkt to no pārbaudītiem pārdevējiem. Ja regulāri pērkat gaļu, atrast uzticamu piegādātāju nav problēma. Draugi, tāds ir mans šodienas apskats. Kā jūs domājat – kādi vēl ir veidi, kā atpazīt svaigu gaļu?