Miesnieks dalījās pieredzē kādu gaļu nekad nevajadzētu pirkt, ir kādas nianses kuras būtu jāzina

Kā noteikt, ka gaļa ko pērkam veikalā vai tirgū ir svaiga

Svaiga gaļa ir sulīgāka un aromātiskāka, kas uzlabo ēdiena garšu un tekstūru. Laika gaitā gaļa var zaudēt dažas svarīgas uzturvielas, piemēram, vitamīnus un olbaltumvielas. Jo svaigāka tā ir, jo vairāk uzturvielu saglabājas. Ja gaļa ir pārāk ilgi uzglabāta vai nepareizi apstrādāta, tā var kļūt sliktas kvalitātes vai pat nedroša patēriņam.

Parasti es pērku gaļu tirgū – tur tā vienmēr ir svaigāka nekā veikalā. Taču, kā izrādījās, ar izvēli var nopietni kļūdīties. Par ko man pastāstīja gruzīni gaļas nodaļā – tūlīt izklāstīšu sīkāk.

Kā atpazīt svaigu gaļu? Patiesībā, tiešām svaigu gaļu var atpazīt jau no attāluma. Pat nezinu, kā to aprakstīt, bet, ja jūs kādreiz esat redzējuši, kā izskatās pavisam svaiga teļa gaļa, tad sapratīsiet, par ko es runāju. Diemžēl atrast šādu gaļu tirgū ir gandrīz neiespējami. Parasti, ja pērkat gaļu tirgū, jēdziens “svaiga” nozīmē, ka tai ir aptuveni viena diena. Tas ir, piegādāta pēdējo 24 stundu laikā.


Ja gaļai jau ir 2-3 dienas, to var uzskatīt par “nosacīti svaigu”. Arī tāda gaļa ir pilnīgi normāla – īpaši, ja tiek ievēroti pareizi uzglabāšanas apstākļi. Un to droši var iegādāties. Jāsaprot, ka pirmajā dienā visa liellopa gaļa jebkurā gadījumā netiks izpārdota. Tāpēc 2-3 dienas ir visizplatītākais gaļas vecums tirgū.

Bet, ja gaļai jau ir vairāk nekā 4 dienas, es to neņemtu. Faktiski arī paši gaļas tirgotāji gan tepat Latvijā, gan Gruzijā teica – “tas vienkārši nav droši”. Taču šāda gaļa joprojām tiek pārdota tirgos un veikalos. Un daži pārdevēji pat cenšas to iesmērēt kā svaigu. Tāpēc pastāstīšu par dažām pazīmēm, kas liecina par pretējo.


Tomēr gaļas tirgotājiem ir lielāka pieredze – viņiem šajā jautājumā var uzticēties. Ja pārdevējs iesaiņojis gaļu plēvē, tas jau ir nopietns iemesls aizdomām. Daži saka – “tas ir tāpēc, lai mušas nesēstos vai lai gaļa neapžūtu”. Taču biežāk tas ir vienkārši veids, kā noslēpt jau ne tik svaigas gaļas nepievilcīgo izskatu. Jo vecāks gabals, jo vairāk tas zaudē formu un izskatās “ne pārāk labi”. Savukārt plēvē tas izskatās stingrāks un gaišāks.

Dārznieki tiek mudināti savos dārzos izklāt foliju, lai atbaidītu baložus

Krāsa – vēl viena svarīga pazīme

Ja mīkstums ir tumšs, bet tauki dzelteni, tas gandrīz noteikti ir vecs gabals. Parasti svaigai gaļai ir gaiši rozā krāsa un balti tauki. Tomēr jāņem vērā, ka tas attiecas tikai uz mums ierasto gaļu – piemēram, liellopu vai cūkgaļu. Piemēram, Kazahstānā var nopirkt zirga gaļu – tās krāsa ir ļoti tumša.

Kāpēc mana vīramāte katlā ar kartupeļiem vienmēr pievieno etiķi

 

Tomēr labākā metode, ar kuru pārbaudīt svaigu gaļu ir pēdējā, kuru apskatīšim šajā rakstā!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk