Mūsu priekšteči uzskatīja, ka 15.oktobris ir Dvēseļu diena un šajā dienā bija aizliegumi, kurus nācās ievērot visu diennakti

Ko nedarīt 15. oktobrī:

Risināt ģimenes strīdus: Šajā dienā bija ieteicams izvairīties no konfliktiem ģimenē, jo tika uzskatīts, ka nesaskaņas var izraisīt nelaimes mājās.

Būt slinkam un atlikt darbus: Bija nevēlami atstāt mājas darbus novārtā, jo bezatbildība varēja nest neveiksmi un nabadzību.

Bija aizliegts lamāties, lietot necenzētu valodu un vēlēt citiem ļaunu. Ļauna un negatīva rīcība svētku dienā slikti ietekmēs dzīvi un var atnest nelaimi gan pašam, gan tuviniekiem.

Šajā dienā nedrīkstēja tīrīt māju, mazgāt veļu vai veikt rokdarbus, jo pastāvēja uzskats, ka tas var aizbaidīt laimi un labklājību. Strīdēties un konfliktēt bija uzskatīts par lielu grēku. Šajā dienā vajadzēja domāt un runāt tikai par patīkamām lietām.

Nebija ieteicams atteikt savedējiem, jo atteikuma gadījumā pastāvēja uzskats, ka trīs gadus nāksies pavadīt vienatnē.

Nedrīkstēja aizņemties naudu, jo uzskatīja, ka tas var novest pie parādiem visa gada garumā. Viesus nedrīkstēja aizdzīt prom — jo viesmīlīgāks būsi, jo vairāk labklājības un veiksmes nonāks mājā.

 

Zīmes:

Ja šajā dienā mežā ir daudz zirnekļu tīklu, tas paredz siltu rudeni un vēlu ziemu. Sniegs uz Dvēseļu dienu norāda uz garu un aukstu ziemu.
Vēja virziena maiņa vairākas reizes dienā vēsta par mainīgiem laikapstākļiem turpmākajās nedēļās.

Latvijas talantu šovā uzstājas tik talantīgs bērns, ka asaras nespēj valdīt pat dziedātājs Dons (video)

Ja vējš pūš no austrumiem vai rietumiem, gaidāma barga ziema; ja no dienvidiem – būs maiga, bet no ziemeļiem – sniegota. Ja koki jau ir pilnībā nometuši lapas, ziema būs viegla un sniegota.

Lasi vēl: Mana omīte dalās gudrībā: produkti, kuriem veikalā labāk iet garām, neskatoties uz atlaidēm

Ja lapsas vēl turas kokos, gaidāmas spēcīgas salnas. Ja dzērves jau aizlidojušas, tad ziema būs auksta. Ja šajā dienā uzsniga sniegs, 8. novembrī gaidāma sniegota diena.

Ja nav sniega, tas nenokritīs līdz decembrim.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment