Mūsu senči vērojot 1.oktobra laikapstākļus spēja noteikt dienu, kad visticamāk uzsnigs pirmais sniegs šajā gadā

Mūsu senčiem bija apbrīnojama spēja paredzēt laikapstākļus, rūpīgi vērojot dabu un dzīvnieku uzvedību. Viena no nozīmīgākajām dienām viņiem bija oktobra pirmā diena, kad viņi centās noķert zīmes, kas liecināja par ziemas tuvošanos un pirmo snigšanu.

Dzērves – ziemas vēstneši

Īpaša uzmanība tika pievērsta dzērvēm. Šie majestātiskie putni, dodoties uz dienvidiem, kļuva par īstiem laikapstākļu pareģotājiem.

Ja 1. oktobrī dzērves sāka ceļu uz dienvidiem, tas nozīmēja, ka pirmās salnas un snigšana nav tālu – tās bija gaidāmas pēc divām nedēļām, līdz 14. oktobrim. Šāda putnu uzvedība kalpoja par uzticamu ziemas sākuma indikatoru.

Tautas zīmes un pirmais sniegs

Saskaņā ar tautas zīmēm, pirmais sniegs parasti uzsniga četrdesmit dienas pirms īstas ziemas ar stabilu sniega segu iestāšanās.

Tas nozīmēja, ka, ja pirmais sniegs uzsnigs 14. oktobrī, tad līdz 21. novembrim var sagaidīt sniegputeņu parādīšanos. Tieši šajā dienā tiek svinēti Erceņģeļa Miķeļa svētki, kas tradicionāli tiek saistīti ar ziemas atnākšanu.

Mūsu senči spēja lasīt dabu kā atvērtu grāmatu, izmantojot putnu un laikapstākļu novērojumus, lai sagatavotos ziemai. Šīs zināšanas tika nodotas no paaudzes paaudzē un palīdzēja viņiem izdzīvot skarbajā klimatā.

Leģendārās zviedru kanēļmaizītes “Kanelbullar”. Kārums, kas mūsmājās aiziet uz “urrā”

Lasi vēl: Eksperti atklājuši, kurām zvaigžņu zīmēm piemīt visspēcīgākā enerģija – pārbaudi, vai esi starp tām

Kamēr sinoptiķi vēl atturas no konkrētu prognožu sniegšanas par laikapstākļiem ziemas mēnešos, dabas vērotājs Vilis Bukšs izsaka savu prognozi, kas paredz skarbu ziemu.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment