Mūsu tumšās sirdis: Stenfordas cietuma eksperiments

 

1

Kas cilvēku padara ļaunu? Vai labs cilvēks ir spējīgs darīt ļaunas lietas? Ja jā, tad kam ir jānotiek, lai labs cilvēks pārkāptu šo robežu?

Uz šiem jautājumiem atbildes ir radis Stenfordas cietuma eksperiments, kas ir atzīts par labāko sociālo eksperimentu psiholoģijas pētījumu vēsturē. Tas ir iedvesmojis ne vien noveli, divas filmas, vairākas TV pārraides, bet arī mūzikas grupu.

Patiesībā nekas šajā pasaulē nenotiek no “zila gaisa” – visam ir loģisks izskaidrojums, kas šoreiz ir balstīts psiholoģijas pētījumos.

Cietumnieki un sardze

Eksperimenta ideja bija vienkārša: redzēt, kā parasti vīrieši (izvēlēti paši veselīgākie un “normālākie”), reaģēs uz radikālām pārmaiņām savā ikdienas dzīvē. Puse no dalībnikiem kļuva par cietuma apsardzes darbiniekiem, otra puse – par viņu ieslodzītajiem.

“Ieslodzītos” arestēja  policijas mašīnās ar sirēnām tad, kad viņi bija devušies ārā ikdienas gaitās. Pēc tam viņiem tika noņemti pirkstu nospiedumi, viņiem tika aizsietas acis – ieslodzītie tika izģērbti, izmeklēti, viņiem iedeva uniformas, numuru, kā arī pie kājas pielika ķēdi.

Pārējie dalībnieki tika pārvērsti par apsardzes darbiniekiem – viņiem tika iedotas formas. Cietums tika ierīkots Stenfordas universitātes pagraba telpās.

Lasi vēl: Krievu zinātnieku miega eksperiments, kas nogāja greizi

Šķir lapu tālāk, lai lasītu, kā noritēja eksperiments!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment