MVU segmentā pieaug ticība apgrozījuma pieaugumam un gatavība ieguldīt biznesa attīstībā

2018. gadā Baltijas valstis bija starp visstraujāk augošajām ekonomikām Eiropā. Augot algām un iekšzemes patēriņam, arī mazo un vidējo uzņēmumu segmentā noskaņojums ir uzlabojies. SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka visās trīs valstīs ir būtiski samazinājies pesimistiski noskaņoto MVU īpatsvars, kas tuvākajā nākotnē prognozē apgrozījuma kritumu, un ir pieaudzis to uzņēmumu skaits, kas šogad plāno investēt sava biznesa attīstībā.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: “Lielākā daļa mazo un vidējo uzņēmumu savu biznesu ir fokusējuši uz vietējo tirgu. Straujais atalgojuma un iedzīvotāju pirktspējas pieaugums ir veicinājis arī iekšzemes patēriņu, ko neapšaubāmi ir sajutuši gan lielie, gan mazie uzņēmumi. Tomēr darba roku trūkumu ir aizvien skaudrāk jūtams arī MVU segmentā. Ar šo faktoru lielā mērā ir skaidrojams arī pieaugušais to uzņēmumu skaits, kas šogad plāno investēt savā biznesā. Liela daļa no šīm investīcijām būs vērstas uz produktivitātes palielināšanu, lai ar to pašu darbinieku skaitu varētu saražot lielākus apjomus.”

10% aptaujāto Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu sagaida, ka to apgrozījums šogad pieaugs par vairāk nekā 15%. 76% uzskata, ka to apgrozījums saglabāsies nemainīgs vai arī pieaugs līdz 15%, kamēr gadu iepriekš šādas prognozes bija 68% MVU. Savukārt pesimistu, kas plāno sava apgrozījuma kritumu, īpatsvars ir sarucis no 23% pērn līdz 14% šogad.

Līdzīgas tendences vērojamas arī kaimiņvalstīs. Igaunijā un Lietuvā apgrozījuma pieaugumu apmērā virs 15% šogad plāno attiecīgi 13% un 11% uzņēmumu. Vienlaikus, tikai 8% mazo un vidējo uzņēmumu Igaunijā un 12% Lietuvā atbildējuši, ka to apgrozījums šogad varētu samazināties. Gadu iepriekš pesimistu īpatsvars Igaunijā bija 28%, bet Lietuvā 20%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, Latvijas uzņēmumu skaits, kas šogad plāno ieguldīt līdz 30 tūkstošiem eiro, ir pieaudzis no 22% līdz 36%, bet uzņēmumu, kas šogad savā biznesā investēs vairāk par 30 tūkstošiem eiro, īpatsvars pieaudzis no 14% līdz 17%. Iepriekšējos gados Latvijas uzņēmēji investīciju jomā konsekventi bija viskūtrākie. Taču šogad investīcijas plāno 53% aptaujāto Latvijas MVU, apsteidzot abus Baltijas kaimiņus – Lietuvā šādi plāni ir 42%, bet Igaunijā 41% uzņēmumu.

Baltijas biznesa pārskats ir SEB bankas veidota mazā un vidējā uzņēmumu aptaujas apkopojums, kas sniedz Baltijas uzņēmumu redzējumu par piecām jomām: apgrozījuma pieaugumu, nodarbinātību, eksportu, inovācijām un investīcijām. Baltijas biznesa pārskatā par 2019. gadu apkopotas 4200 Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu atbildes, tostarp gandrīz 1200 Latvijas uzņēmumu viedokļi. Aptauja veikta 2018. gada decembrī.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment