Nedariet to 7. oktobrī, lai nesāktu neveiksmju sēriju – Mūsu senču tautas kalendārs

Senatnē 7. oktobri sauca par Jonas dienu. Šajā laikā cilvēki rūpīgi vēroja apkārtējo pasauli un analizēja visus notikumus un parādības, sastādot katrai dienai zīmju un aizliegumu sarakstus. Šī diena nebija izņēmums.

Ļaudis mēdza teikt, ka šajā laikā notiek pagrieziena punkts starp rudeni un ziemu – kļūst vēsāks, pūš vēji, sākas bagātīgs lapu dzestrums. Spēcīgas vēja brāzmas it kā novāc lapas no kokiem. Mūsu senči ticēja, ka uz šādiem vējiem brauc ļaunais spēks un ienes mājās postu.

Pastāvēja uzskats, ka spēcīgs vējš var atnest arī dažādas slimības. Lai neizraisītu briesmīgu vētru, bija aizliegts sist zemi ar spieķi vai pātagu, dedzināt vecu slotu, iznīcināt skudru pūžņus, dusmoties uz vēju utt. Bija vairāki veidi, kā nomierināt vēju, piemēram, nostāties krustcelēs ar muguru pret brāzmām un sacīt burvestības vārdus.

 

Vajadzības gadījumā vēju varēja arī izsaukt. Lai to izdarītu, cilvēks svilpoja tajā virzienā, no kurienes vējam vajadzēja pūst, vai dziedāja kādu jautru dziesmu.

Lasi vēl: 6. oktobris ir svarīga diena mūsu senču tradīcijās, lai saņemtu aizsardzību, veiksmi un labklājību

7. oktobrī tika godināts osis – koks, kas uzņem bēdas un pasargā no tumšajiem spēkiem. Skatoties, kā koka kailie zari drebēja rudens nelabvēlīgajos laikapstākļos, cilvēka mēdza teikt, ka koks ir pielaikojis sirmgalves kleitu un palicis tajā.

Zemnieki lauza apses zarus un lika tos visos pagalma stūros, lai pasargātu māju no ļaunuma. Un, lai raganas turētu prom no lopiem un mājas, viņi pagalma stūros lika apses mietiņus. Abos galos asi nogrieztu apses mietu piesēja arī pie viršu staba, pie kura bija piestiprināti vārti.

Šajā dienā bieži pūš stiprs vējš, un mūsu senči centās ilgi nestāvēt vējā, uzskatot, ka tas var sagādāt cilvēkam nepatikšanas un veselības problēmas.

Zīme vēsta, ka šajā datumā nedrīkst griezt maizi ar nazi, pretējā gadījumā ar mīļoto var izcelties liels strīds. Šajā dienā mūsu senči mēģināja pastaigāties zem priedēm un eglēm. Viņi uzskatīja, ka, ja lapas nejauši uzkritīs uz galvas, tas nesīs cilvēkam bagātību.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment