Nevajag un nedrīkst izmest kartupeļu mizas; Kam tās patiesībā ir paredzētas un noder

Kartupeļu mizas ir daudz vērtīgākas, nekā varētu šķist no pirmā acu uzmetiena.

Pretēji plaši izplatītajam uzskatam, ne visi atkritumi ir pilnīgi nederīgi. Piemēram, kartupeļu mizas var kalpot par efektīvu un atkārtoti izmantojamu resursu.

Lai novērtētu kartupeļu mizu lietderību, ir svarīgi vispirms izprast pašu kartupeli un tā vērtību. Kartupeļi (Solanum tuberosum) ir viens no pasaulē visbiežāk izmantotajiem un iecienītākajiem dārzeņiem.

Tie ir cēlušies no Dienvidamerikas un tagad ir nozīmīga sastāvdaļa daudzu tautu ēdienkartē. Kartupeļi ir daudzpusīgi un viegli pielāgojami dažādiem kulinārijas pielietojumiem, bet to vērtība neaprobežojas tikai ar garšu un ēdienu gatavošanas iespējām. Kartupeļi ir ļoti uzturvielām bagāti, un to sastāvā ir daudz vērtīgu komponentu. Kartupeļi ir bagāti ar komplekso ogļhidrātu, īpaši cieti, kas nodrošina ilgstošu enerģijas avotu.

Lasi arī: Kāpēc nekad nedrīkst izliet ūdeni, kurā vārījāt olas

Kartupeļi satur vairākus būtiskus vitamīnus, tostarp C vitamīnu, B6 vitamīnu, kā arī minerālus, piemēram, kāliju, magniju un dzelzi. Kartupeļu miza ir labs šķiedrvielu avots, kas veicina veselīgu gremošanu. Dabīgie kartupeļi ir ar ļoti zemu tauku saturu, padarot tos par veselīgu izvēli.

Kompleksie ogļhidrāti kartupeļos nodrošina ilgstošu un stabilu enerģijas avotu, kas ir īpaši svarīgi fiziskām aktivitātēm un smagam darbam. Zems kaloriju saturs kopā ar lielu sātu sajūtu padara kartupeļus par labu izvēli tiem, kas vēlas kontrolēt savas ēdienreizes.

Kartupeļi ir ne tikai garšīgi un daudzpusīgi, bet arī ļoti noderīgi. Tie ir bagāti ar svarīgām uzturvielām, kas veicina enerģijas piegādi. Kartupeļu daudzveidīgais pielietojums kulinārijā padara tos par neaizstājamu sastāvdaļu daudzās virtuvēs visā pasaulē.

Bet tagad par pašām mizām

Eksperti pastāstīja, kam tās var noderēt.

 

Runa ir par to, ka kartupeļu mizas tiek uzskatītas par neaizstājamu mēslojumu. Īpaši gadījumos, kad nepieciešams pabarot augus dārzā. Tās satur daudz noderīgu elementu, pateicoties kuriem kultūraugi attīstās daudz ātrāk.

Ne visas zina, kā pareizi valkāt zeķubikses. Kādi ir 10 noteikumi, kas jāievēro, lai izskatītos kā īsta dāma?

Tajā pašā laikā kartupeļu mizas ir ļoti viegli izmantot. Pietiek tās atlikt malā līdz sezonas sākumam, un pēc silto dienu iestāšanās tos vienkārši ierakt augsnē. To var darīt pie augļu kokiem vai dārzeņu kultūrām dārzā.

 

Dažos gadījumos var pagatavot īpašu novārījumu no kartupeļu mizām. Tas ir lieliski piemērots avenēm vai upenēm. Ar līdzīgu līdzekli var mēslot stādus. Lai to pagatavot, kartupeļu mizas aplej ar vārošu ūdeni, tad liek vēl vārītas uz 30 minūtēm. Atdzesē un pārlej burkā, un tur tumšā vietā divas nedēļas. Pēc tam nokāš, un var lietot kā mēslojumu istabas augiem, vai augiem dārzā.

Iemesls kādēļ es savās mājās noņēmu un izmetu istabas aizkarus

Ja kartupeļu miziņu ir pārāk daudz, tās var pievienot kompostam. Tomēr šajā gadījumā tās labāk sajaukt ar ūdeni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment