Noderīgi: iemācies atšķirt veselas vistas dētu olu no slimas

Kā noteikt, vai olas izdējusī vista bijusi veselīga?

Vesela vista ikdienā uzņem sabalansētu maltīti, tai skaitā gaļu, pat kukaiņus, čūskas un peles. Labās uzturvielas nonāk vistu izdētajās olās. Lai iegūtu visas nepieciešamās uzturvielas, vistai jāļauj brīvi kustēties svaigā gaisā. Vistas, kuras tiek turētas mazās un šaurās laktās nesaņem visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, un šādu putnu olas nav tik pat kvalitatīvas kā tās, kuras dēj lauku vistas.

Kā gan izskatās kvalitatīva ola? Pēc šīm pazīmēm iespējams atšķirt labu olu no sliktas:

1. Olas čaumalas blīvums un cietība

Veselīgas vistas dēj stipras olas, kuru čaumalu ir grūti pāršķelt. Ja ievēro, ka olas čaumala viegli plīst, tas nozīmē, ka ola nav augstas kvalitātes.

2. Olas dzeltenuma krāsa

Gaiši vai spilgti dzeltens olas dzeltenums nav veselīgs, visbiežāk cilvēki redz tieši šādas krāsas olas dzeltenumu. Veselīgas olas dzeltenums ir oranžā krāsā.

3. Olas dzeltenuma biezums

Veselīgāki olu dzeltenumi ir izteikti apaļāki un biezāki. Zinātnieki apgalvo, ka veselīgu olu ražošanā nozīmīgu lomu spēlē vistu uzturs. Piemēram, olās palielinās beta karotīna apjoms, ja vista tiek barota ar beta karotīnu saturošu barību.

4. Kur iegādāties veselīgas olas?

Ja tev ir mazdārziņš, tur noteikti vari turēt savas vistas, tādējādi olas, kuras tu lieto uzturā būs veselīgas. Ja tas nav iespējams, iegādājies olas tirgū vai no vietējiem vistu audzētājiem.

Avots: womendailymagazine.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment