Norvik Bankas aptauja: lielākā daļa senioru cenšas katru mēnesi atlikt naudu uzkrājumam

Norvik Bankasveiktās aptaujas dati liecina, ka gandrīz puse (48%) Latvijā dzīvojošie seniori plāno savus ikmēneša tēriņus, izdevumus sadalot pa atsevišķām pozīcijām, piemēram, pārtikas un zāļu iegādei, rēķinu apmaksai, kultūras pasākumu apmeklējumam.

Ja mēneša beigās ir palikuši neizmantoti naudas līdzekļi, tad tie tiek novirzīti uzkrājumam. Tā piektdaļai (20%) vienmēr izdodas atlikt uzkrājumam, savukārt 68% tas izdodas dažkārt.

Seniori primāri veido uzkrājumu izdevumiem, kas saistīti ar veselības uzlabošanu (30%), kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem (28%). Tam seko vēlme iepriecināt mazbērnus svētkos (15%) un uzkrājuma veidošana bēru izdevumiem (10%).

Zīmīgi, ka šobrīd lielākā daļa senioru izvēlas savu ikmēneša pensiju saņemt bankas kontā (82%), kamēr mazākā daļa saņem Latvijas Pasta nodaļās (10%) un mājās ar pastnieka starpniecību (8%). Pēc pensijas saņemšanas, gandrīz ceturtā daļa (23%) senioru tūlītēji daļu skaidras naudas izņem bankomātā, bet pārējo atstāj norēķiniem tirdzniecības vietās ar karti, kamēr 17% senioru daļu skaidru naudu izņem visiem maksājumiem un pārtikas izdevumiem, bet daļu naudas atstāj kontā – uzkrājumu veidošanai (17%). Savukārt 8% izvēlas savu pensiju pilnībā izņemt skaidrā naudā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment