Notiks ekspertu diskusija par insulta profilaksi, sekundāro profilaksi, modernu ārstēšanu

Latvijas Ārstu biedrības žurnāls “Latvijas Ārsts” 27.augustā rīko ekspertu semināru – diskusiju par insulta profilaksi, sekundāro profilaksi, modernu ārstēšanu, kurā eksperti analizēs insulta profilakses un ārstēšanas uzlabošanas iespējas.

Latvijā ir vieni no augstākajiem novēršamās mirstības rādītājiem Eiropas Savienībā. Viens no būtiskākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem (22%) ir insults, turklāt salīdzinājumā ar citām ES valstīm Latvijā ir augstāka to pacientu mirstība, kuri ar insultu nokļuvuši slimnīcā. Seminārā eksperti analizēs insulta profilakses un ārstēšanas uzlabošanas iespējas, kā arī pievērsīsies Eiropas Savienības rekomendācijām par ārstēšanas pieejamības palielināšanu tām pacientu grupām, kurās mirstība Latvijā pārsniedz ES vidējos rādītājus.

Seminārā ar ziņojumiem uzstāsies:

• Gustavs Latkovskis, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis, LU Medicīnas fakultātes profesors, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs;

• Evija Miglāne, RSU profesore, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas nodaļas vadītāja;

• Anda Nulle, Rehabilitologu asociācijas prezidente, NRC “Vaivari” valdes priekšsēdētāja.

Seminārā piedalīsies arī Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji. Referātiem sekos ekspertu diskusija.

Semināru un diskusiju vadīs žurnāla “Latvijas Ārsts” galvenais redaktors Pēteris Apinis. Pieskarsimies ne tikai klīniskiem un profilaktiskiem jautājumiem, bet arī tādām mazāk publiski diskutētām problēmām kā iespējamais pacientu skaits, kam Latvijā būtu nepieciešama insulta profilakse, zāļu pieejamība (vai paralēlais eksports nesamazina vitāli nepieciešamu zāļu iegādes iespējas), medicīnas ekonomika (medikamentoza profilakse ir lētāka par insulta ārstēšanu, rehabilitāciju un sekām), pacientu līdzestība zāļu ilgstošai lietošanai un dzīvesveida izmaiņām, kā arī citiem ļoti svarīgiem profilakses un ārstniecības aspektiem. Semināra materiāli un diskusijas slēdzieni tiks izmantoti žurnāla “Latvijas Ārsts” informatīvās politikas veidošanā.

Seminārā un diskusijā žurnāla “Latvijas Ārsts” redakcija aicina piedalīties kardioloģijas, neiroloģijas, primārās veselības aprūpes, rehabilitācijas speciālistus, Veselības un Labklājības ministrijas pārstāvjus, Saeimas deputātus, žurnālistus.

Dalībai seminārā un diskusijā lūdzam pieteikties līdz 26. augustam pa e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Seminārs notiks 2019. gada 27.augustā no plkst. 15.00 līdz 17.00 Latvijas Ārstu biedrībā Rīgā, Skolas ielā 3, 1. stāvā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment