Papildināts: Pampāļos atrastas vēl 95 padomju karavīru mirstīgās atliekas

Saldus novada Pampāļu pagastā atrastas vēl 95 padomju karavīru mirstīgās atliekas, aģentūrai LETA pavēstīja biedrībā “Meklēšanas vienība “Leģenda””.

Atrastas vairākas bedres, kurās katrā bija iemestas 20 līdz 30 mirstīgās atliekas. Biedrībā norādīja, ka kopumā ir atrastas aptuveni 400 padomju karavīru mirstīgās atliekas, no kurām identificēti ir septiņi bojāgājušie.

Biedrībā arī izcēla, ka tika atrasta kaujas medaļa par drosmi, sarkanās zvaigznes ordenis, kā arī Latvijas reģionam netipisks priekšmets – karavīra identifikācijas kapsula. Kapsulā ievietotais papīrs ir samircis, tādēļ tagad tas atrodas dzesēšanas kamerā, lai iztvaicētu mitrumu. Minētā procedūra var ilgt vairāk par mēnesi, bet pēc tam būs iespējams iepazīties ar kapsulas saturu.

Biedrība arī skaidroja, ka izrakumu vietā kaujas norisinājušās laika posmā no 1945.gada janvāra līdz kara beigām tā paša gada maijā, savukārt apbedījumi veidoti tiešajos mēnešos pēc kara.

Biedrības pārstāvis arī skaidroja, ka karavīru mirstīgās atliekas tiks pārapbedītas nākamgad ap šo laiku. Līdz tam notiks intensīva sadarbība ar Krievijas arhīviem, kuros tiek meklēta informācija par kritušajiem. Viņš norādīja, visticamākais, ka karavīri tiks pārapbedīti Pampāļos, Sarkanās armijas Brāļu kapos, kur tika pārapbedīti arī 2002.gadā atrastie karavīri.

Viņš arī norādīja, ka darbi notiek saskaņā ar Latvijas un Krievijas noslēgto līgumu, kas skar karavīru apbedījumus abās valstīs.

Jau vēstīts, ka biedrība aprīlī Pampāļu pagastā atrada 145 padomju karavīru mirstīgās atliekas, biedrība bija norādījusi sociālā tīkla “Facebook” ierakstā.

Dienas laikā biedrības pārstāvji ekshumējuši jeb izrakuši 145 padomju karavīru mirstīgās atliekas. Tāpat “Leģendas” pārstāvji atraduši piecus ordeņus un medaļas, kuras palīdzēšot identificēt bojā gājušos kareivjus. Vismaz piecus no karavīriem būšot iespējams identificēt.

Kā teikts ierakstā, šis nav pirmais atradums minētajā vietā, jo pirms 15 gadiem šajā vietā, bet otrā ceļa pusē atrastas un izraktas 140 karavīru mirstīgās atliekas.

“Firmas.lv” mājaslapā teikts, ka biedrības mērķis ir meklēt un apzināt Otrā pasaules kara kritušo atdusas vietas, noskaidrot to piederīgos un veikt pārapbedīšanu, kā arī meklēt un apzināt Otrā pasaules kara militārās tehnikas atrašanās vietas, izcelt atrasto tehniku, to restaurēt un izstādīt.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment