Par atzīmējamo dienu plāno noteikt Latgales kongresa dienu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 5.jūnijā, trešajam lasījumam parlamentā atbalstīja grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz par atzīmējamo dienu noteikt 27.aprīli – Latgales kongresa dienu.

27.aprīli plānots noteikt par Latgales kongresa dienu un iekļaut to atzīmējamo dienu sarakstā, lai celtu Latgales latviešu pašapziņu, stiprinātu reģionālo identitāti, izrādītu cieņu vēsturiskajiem ar valsts izveidošanos saistītajiem notikumiem, kā arī veicinātu latgaliešu iesaistīšanos pilsoniskajās aktivitātēs. Šāds datums izraudzīts, jo tas ir vēsturiskā 1917.gada Latgales latviešu kongresa lēmumu pieņemšanas datums. Šajā kongresā pieņemtie lēmumi veidoja pamatu Latvijas valstij un Latvijas Satversmei, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Ministru kabinetam līdz gada beigām jāizstrādā kārtība, kādā profesionālās darba dienas iekļaujamas kalendārā, paredz komisijas atbalstītie grozījumi.

Tāpat komisija lūgs Saeimas Analītisko dienestu izstrādāt kritērijus, pēc kuriem izvērtēt kalendārā iekļaujamās atzīmējamās dienas.

Vienlaikus Cilvēktiesību komisija lēma atzīmējamo dienu sarakstā neiekļaut Starptautisko sociālo darba dienu. Šo jautājumu plānots pārskatīt pēc iepazīšanās ar Ministru kabineta un Saeimas Analītiskā dienesta atzinumiem.

Lai likums stātos spēkā, tas galīgajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment