Par veģetārismu – sods un tiesas process

Par veģetārismu pie mums var dabūt ne tikai pa mici portālu komentāros, bet arī naudas sodu un pat tiesvedību – liecina notikumi ar Ikšķiles Brīvo skolu, raksta portāls la.lv.

Latvijā plaši izskanējušais gadījums, kad Pārtikas un veterinārais dienests sodīja izglītības iestādi par veģetāru pusdienu ēdienkarti, nav beidzies – lieta nonākusi līdz Administratīvajai apgabaltiesai. Ikšķilieši apņēmušies nepadoties un, ja vajadzēs, aizstāvēs savu taisnību pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Nupat Administratīvā apgabaltiesa gatavojas izskatīt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārsūdzību par pērn gada beigās zaudēto lietu pret Ikšķiles Brīvo skolu. Tiesa par labu ikšķiliešiem bija atzinusi, ka dienesta prasība iekļaut gaļu vai zivis pusdienu ēdienkartē nav pamatota un samērīga, lai nodrošinātu bērniem veselīgu un līdzsvarotu uzturu. Spriedumā cita starpā norādīts, ka pat nepilngadīgajiem noziedzniekiem ieslodzījuma vietā ir tiesības uzturā nelietot gaļu un zivis, ja vien viņu veselība to atļauj.

Lasi arī: Izmetiet to nekavējoties! Ko nekādā gadījumā nedrīkst turēt mājās

PVD savā nostājā ir nelokāms – Ikšķiles skola pārkāpusi Ministru kabineta (MK) noteikumus nr. 172 par uztura normām izglītības iestādēs, jo nedēļas ēdienkartē nav iekļāvusi vismaz 200 gramus liesas gaļas vai zivs. To pašu savā atbildē tiesai skaidrojusi arī Veselības ministrija (VM), norādot uz MK noteikumiem, kas 1. līdz 4. klašu skolēniem pusdienās neparedz veģetāru uzturu, norāda Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča un uzsver, ka PVD ir valsts uzraudzības dienests, kas kontrolē normatīvos aktus, un izņēmumi nav paredzēti.

Lietas izskatīšana atlikta uz 20. oktobri, jo ar atzinumiem kavējusies Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sporta un uztura katedra.

Lasi arī: Dziednieks Daugavietis iesaka, kā tikt ārā no „apburtā” neveiksmju loka

Skolas virtuvē – bez līķiem

Veģetāras pusdienas Ikšķiles Brīvā skola ieviesa 2011. gadā. “Sākās tas gan praktisku, gan ētisku apsvērumu dēļ. Agrāk atradāmies mazākās telpās, kur… nevarējām nodrošināt atsevišķu izlietni gaļas produktiem. Atteikšanās no

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment