“Pareizi barojiet ķiplokus jūnijā, un galviņas izaugs kā dūre”: mani pārsteidza drauga padoms

Es iesēju ķiplokus, bet man nekad nav izdevies izaudzēt tādas lielas galvas kā bildēs. Bet, kad es to sapratu, es sapratu, ka daru visu nepareizi. Un draugs ieteica triku, kā jūnijā pabarot ķiplokus, lai iegūtu galviņas dūres lielumā. Es darīju, kā viņa teica, un dalījos ar rezultātu.

Pavasaris vai ziema

Daudzi domā, ka pietiek pavasarī iemest ķiploka daiviņu zemē, un tā pa vasaru izaugs par lielu galvu. Patiesībā viss ir pavisam savādāk. Un jau pirmajā posmā – stādot, daudzi nepareizi izvēlas šķirni, pēc tam vīlušies ķiplokos un pārtrauc to stādīt.

Pats galvenais, ka tikai ziemas ķiploki spēj pārsteigt ar dūres lieluma galvām. Un vēl viena atšķirība – ziemas pupām galvā vienmēr ir centrālais cietais stienis, kā arī vienmēr pāra skaits krustnagliņu. Savukārt pavasara ķiploku galviņām nav stublāja un var būt tik daudz daiviņu, cik vēlas – visbiežāk šādi ķiploki ir neregulāras formas.

Ziemas šķirnes stāda rudenī, pirms ziemas, pirms aukstā laika iestāšanās. Bet pavasara šķirnes stāda pavasarī, tiklīdz zeme pamostas no sala un sniega.

Svarīgs moments – ja vēlaties ķiplokus uzglabāt ziemā, tad stādiet pavasara šķirnes, bet ziemas šķirnes jums būs jāēd visu vasaru – tas nav piemērots ziemas uzglabāšanai.

Tagad, kad esam sakārtojuši šķirnes, es jums pastāstīšu 2 “zelta” ķiploku stādīšanas metodes – jūs noteikti par to neesat dzirdējuši.

Pirmā metode: mazam dārzam, kad nav vietas

Ne visiem ir milzīgas vasarnīcas, kurās var ierīkot sakņu dārzu 10 akriem un iestādīt visu, ko vien sirds kāro. Šo metodi izgudroja padomju vasarnieki, kad viņiem dienā atvēlēja 5-6 akrus un bija jāpaspēj ne tikai iekārtot sakņu dārzu, bet arī stādīt puķes, uzcelt māju un atrast vietu lapenei.

Astro prognoze 19.-25.jūnijam visām zodiaka zīmēm: kam atvērsies laimes un veiksmes lādes

Metodes nozīme ir krustnagliņas stādīt divās rindās – viena rinda ir nedaudz augstāka, otra nedaudz zemāka. Šādi var iestādīt ziemas ķiplokus – vislielākajām galvām.

1. Izrakt 2 rievas 12 cm dziļumā.

2. Uzreiz iestādiet vienu krustnagliņu rindu un pilnībā apglabājiet tās ar augsni. Tas var šķist pārāk dziļi, bet patiesībā šis dziļums nav optimāls.

3. Mēs stādām otro krustnagliņu rindu 2 reizes mazākā dziļumā – tas ir, 6 cm. Attālumam starp nākamajām galvām jābūt 10 – 15 cm.

Tādā veidā vienā dobē varēsiet stādīt uzreiz divas ķiploku rindas. Tā kā galvas augs dažādos dziļumos, tās netraucēs viena otrai, un jūs iegūsit dubultu ražu.

Ierados uz draudzenes kāzām, bet viņas mamma lika man pagatavot sviestmaizes, lai sagaidītu līgavaini

Otrā metode: pirms stādīšanas ķiplokus diedzēt

Metode ir lieliski piemērota ātri augošiem pavasara ķiplokiem. Tās galvas, krustnagliņas, no kurām grib stādīt, visu ziemu jāglabā +20…+22 grādu temperatūrā, ne zemāk un ne augstāk.

Marta vidū vai beigās, atkarībā no laikapstākļiem, galviņas sadala atsevišķās krustnagliņās un iemērc ūdenī. Stāda zemē, tiklīdz saknes izaug līdz 1,5 – 2 cm.

Pavasara ķiploki jābaro nekavējoties – no pašiem pirmajiem dzinumiem. Atcerieties, ka ķiplokiem šajā laikā ir nepieciešams slāpeklis, lai sāktu augt virs zemes. Tāpēc mēs mēslojam ar kūtsmēsliem, urīnvielu un vermikompostu.

Otrā barošana notiek 10 dienas pēc pirmās. Trešā – jūnija beigās. Ja ievērosit šo shēmu, pat pavasara ķiploki izaugs lieli un garšīgi.

Lasi vēl: Kaimiņa padoms mainīja manu dzīvi – tagad nezinu, kā pateikties! Kā efektīvi atbrīvoties no Kolorādo kartupeļu vabolēm

Tagad nedaudz vairāk par mēslošanu – kādi elementi nepieciešami, lai ķiploki augtu lielas galvas un nezaudētu savu lietderību.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment