Pēc Augstākās tiesas sprieduma Ziemeļjūras naftas ieguves nākotne ir apšaubāma

Augstākās tiesas vēsturiskais spriedums nozīmē, ka, apstiprinot jaunas urbšanas vietas, tagad jāņem vērā fosilā kurināmā emisijas, raksta Euronews.

Lielākie naftas un gāzes uzņēmumi, piemēram, Shell, ir atklājuši, ka apsver iespēju pamest Apvienoto Karalisti un pārcelties uz ASV, jo Apvienotajā Karalistē ir stingrāki vides un nodokļu likumi.

Pēc Augstākās tiesas vēsturiskā sprieduma, kas noteica, ka, novērtējot un apstiprinot jaunas urbšanas vietas, jāņem vērā fosilā kurināmā sadedzināšanas radītās emisijas, Apvienotās Karalistes naftas un gāzes nozarei ir bijis vēl viens trieciens.

Tas ir jaunākais notikums lietā, ko ierosināja Sāra Finča, kura apstrīdēja vietējās padomes lēmumu atļaut 2019. gadā paplašināt atradni Horshilā.

Finčas rīkojās Weald Action Group vārdā, kas ir dienvidaustrumu Anglijas vides grupa, kura rīko kampaņu pret naftas un gāzes ieguvi jūrā. Grupa galvenokārt vēršas pret uzņēmumiem, kas darbojas Vaita salā un Vealdā.

Tā veiksmīgi argumentēja, ka ietekmes uz vidi novērtējumā ir ņemta vērā tikai naftas ieguve, bet ne emisijas, kas rodas, kad naftu vēlāk izmanto.

Iepriekš novērtējumos tika ņemtas vērā tikai emisijas, kas rodas, faktiski iegūstot naftu. Būtībā šajā nolēmumā ir ņemta vērā arī šo fosilo kurināmo izmantošanas ietekme uz vidi nākotnē, ko parasti dēvē par “3. darbības jomu” jeb pakārtotajām emisijām.

“Šis ir apsveicams solis ceļā uz drošāku un taisnīgāku nākotni. Naftas un gāzes kompānijas var rīkoties tā, it kā joprojām būtu iespējams turpināt iesākto, taču plānošanas iestādēm būs ļoti grūti atļaut jaunu fosilā kurināmā ieguvi – Vealdā, Ziemeļjūrā vai jebkur citur -, ja visiem būs skaidri redzama to patiesā ietekme uz klimatu.”

Augstākās tiesas spriedumam varētu būt tālejošas sekas vairākiem naftas un gāzes uzņēmumiem Apvienotajā Karalistē. Valsts jau ir noteikusi šo uzņēmumu peļņas nodokli, kas nesen pieauga līdz 75 %, un tādiem uzņēmumiem kā EnQuest nodoklis pārsniedza 100 %.

Tas galvenokārt ir tāpēc, ka šie nodokļi ir nodalīti, un tādējādi tiek ņemta vērā tikai naftas un gāzes ieguves peļņa, nevis citas izmaksas un zaudējumi arī citos departamentos.

Naftas un gāzes uzņēmumi ir aicinājuši Apvienotās Karalistes valdību sniegt lielāku atbalstu, tostarp veikt tādus pasākumus kā neplānotā nodokļa apturēšana, taču pagaidām bez rezultātiem. Patiesībā negaidīto ienākumu nodoklis ir pagarināts līdz 2029. gadam.

Līdz ar jauno Augstākās tiesas spriedumu naftas un gāzes uzņēmumiem tagad būs jāpatērē daudz vairāk laika, naudas un speciālo zināšanu, lai novērtētu jauno fosilā kurināmā urbumu ietekmi, kas, iespējams, var novest pie tā, ka diezgan daudzi projekti pārsniegs budžetu. Tas, savukārt, varētu novest pie vairāk projektu atcelšanas un atlikšanas.

Tādi uzņēmumi kā Shell, BP un Chevron jau ir atteikušies no Ziemeļjūras naftas ieguves, tādējādi, iespējams, atstājot Apvienotās Karalistes enerģētikas tirgu neizdevīgā stāvoklī, jo vēl nav veikti pietiekami ieguldījumi un nav paredzēti pietiekami līdzekļi zaļās enerģijas resursiem. Tādējādi Apvienotā Karaliste joprojām ir lielā mērā atkarīga no fosilā kurināmā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment