Pētījumi ir pierādījuši, ka zaudēt ģimenes suni var būt tikpat grūti, kā zaudēt mīļoto cilvēku – lūk kāpēc

Ja tev kādreiz ir bijis suns, tad tu noteikti apzinies, ka viņi ir kas daudz vairāk nekā mājdzīvnieki. Viņi ir ģimenes locekļi.

Varbūt tieši tāpēc ir tik grūti, kad mīļotais mājdzīvnieks nomirst. Nav svarīgi, vai suns nomirst nodzīvojot garu mūžu pēc dzīvnieku standartiem, vai viņš nomirst pēkšņi un traģiski. Tas allaž ir sāpīgs zaudējums, ar kuru ir grūti tikt galā.

Daži cilvēki tev teiks “tiec tam pāri”, vai arī izmetīs tādas frāzes kā “tas bija tikai suns”. Šie vārdi var būt gandrīz tikpat sāpīgi kā mājdzīvnieka zaudēšana, jo mēs apzināmies, ka viņš bija kas daudz vairāk.

Nevieni vārdi nevar mazināt tavas sāpes. Un zinātnieki ir noskaidrojuši, ka tas tā varētu būt. Izrādās, sērošanas process, zaudējot mājdzīvnieku, ir ļoti reāls. Vēl vairāk, izrādās, ka emocionāli ir daudz grūtāk tikt pāri dzīvnieka zaudējumam, nekā tad, ja tu esi zaudējis savu tuvinieku.

Tas var izklausīties traki, bet pētnieki ir nonākuši pie šādiem secinājumiem.

Lieta tāda, ka mēs ar saviem mājdzīvniekiem izveidojam līdzīgu saikni kā ar cilvēkiem. Tas ir hormonāls un ķīmisks process, un, tā kā tas notiek mūsu smadzenēs, tas liek mums justies saistītiem un mīlētiem. Kad mēs pavadām gadus kopā ar savu mājdzīvnieku, viņš automātiski kļūst par ģimenes locekli.

Tev varētu būt jautājums, kāpēc dzīvnieka nāvei ir grūtāk tikt pāri? Diezgan vienkārši…  Nav pieņemamu veida, kā sērot par šo zaudējumu.

Ja tu zaudē kādu mīļu cilvēku, ģimenes locekli, tad tev ir pieejami dažādi resursi, kas palīdz izpaust jūtas. Tevi var ieskaut ļoti atbalstoši ģimenes locekļi un draugi, kuru vārdi un rīcība var mazināt sāpes.

Lasi arī: Suns norādīja saimniekiem uz to, ko pat ārsti nevarēja no sākuma atklāt! Aizkustinošs stāsts

Šādos brīžos mums ir iespēja saņemt padomus un terapiju, un mēs nebūs kritizēti no apkārtējiem, jo visi sapratīs, ka mums pašlaik ir grūts laiks.

Tāpat nenotiek, ja nomirst mājdzīvnieks…

 

 

 

Liela daļa apkārt esošo cilvēku sagaida, ka tu piecelsies un turpināsi dzīvot savu dzīvi, it kā nekas nebūtu noticis.

Tu uzreiz atgriezies darbā, apmeklē visus pasākumus, kas paredzēti kalendārā, un dzīvo savu dzīvi, apkārtējiem nemaz nesaprotot, kam tu ej cauri.

Tev varbūt ir kādi draugi vai ģimenes locekļi, kas saprot tavas sāpes, bet visticamāk, viņi neapjauš, ka tas tevi ir tik dziļi ietekmējis.

Tā kā mums ir ierobežoti resursi kā tikt galā ar sāpēm, tev nākas apspiest emocijas, un tu nekad neiegūsti pilnu samierināšanos, kas ļautu tev virzīties uz priekšu veselīgi.

Zaudējot mājdzīvnieku, tu pazaudē ko daudz vairāk. Psiholoģe Džūlija Akselrouda atzīst, ka zaudējot mīļoto mājdzīvnieku, tu pazaudē mierinājuma un beznosacījuma mīlestības avotu.

Kad nomirst mājdzīvnieks, pastāv iespēja, ka sāksies domino efekts, kas ir saistīts ar ikdienas rutīnas sabrukumu. Šādos brīžos dienas rutīna tiek sabojāta daudz vairāk nekā tad, ja nomirst mīļš cilvēks. Daudzi no mums veidoja dienas ritmu, pielāgojoties sunim. Bet, kad viņa vairs nav, rodas tukšuma sajūta.

Viena no grūtākajām lietām, kuru kāds var piedzīvot zaudējot mājdzīvnieku, ir turpināt instinktīvi just, ka dzīvnieks arvien ir līdzās. Tu vari pēc pieraduma turpināt saukt suni, vai arī dzirdēt, kā suns staigā pa māju.

Mums mēdz būt jāpieņem grūts lēmums, ja dzīvnieks cieš. Tā var būt cilvēku izvēle, bet tas nepadara atvadas vieglākas. Iespējams, mēs jutīsimies tā, it kā būtu varējuši izdarīt ko vairāk, un tās ir lietas, ar kurām ir grūti tikt galā.

Lasi arī: Suns norādīja saimniekiem uz to, ko pat ārsti nevarēja no sākuma atklāt! Aizkustinošs stāsts

Ja tu jūties nomākts, zaudējot mājdzīvnieku, tad zini, ka salauzta sirds nav nekas slikts. Viņš bija tavs ģimenes loceklis, un nav svarīgi, ko citi par to domā vai saka. Pat zinātne piekritīs, ka mājdzīvnieka zaudējums var radīt pašu grūtāko laiku dzīvē!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment