Visticamāk Latvijā ziemas mēnešos drīzumā jau sagaidīsim -40 grādu temperatūru un iemesls ir šis!

Drīzumā Latvijā ziemas laikā temperatūra var nokrist līdz -40 grādiem, un iemesls tam ir šis! Tomēr arī vasarā gaidāmas krasas temperatūras izmaiņas, kad termometra stabiņš var uzkāpt līdz +40 grādiem.

 

Zinātnieki brīdina, ka ledāju kušana un nokrišņu pieaugums globālās sasilšanas rezultātā var apturēt Atlantijas okeāna jūras straumes, izraisot strauju temperatūras kritumu Ziemeļeiropā.

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, šis scenārijs ir neizbēgams, taču precīzs laiks, kad straumes apstāsies, nav zināms. Tas var notikt jau tuvākajā nākotnē.

Zinātnieki brīdina, ka ledāju kušana un nokrišņu pieaugums globālās sasilšanas rezultātā var apturēt Atlantijas okeāna jūras straumes, izraisot strauju temperatūras kritumu Ziemeļeiropā.

Šādos apstākļos pārtikas ražošana Ziemeļeiropā būtu iespējama tikai apkurināmās siltumnīcās vai pazemes telpās, jo brīvā dabā augošajiem kultūraugiem varētu kaitēt pavasara un rudens salnas, un augšanas sezona būtu pārāk īsa ražas novākšanai.

Tuvāk ekvatoram un dienvidu puslodē pieaugošais karstums radīs problēmas pārtikas ieguvē un var novest pie bojāejas, kas var izraisīt klimata bēgļu pieplūdumu Eiropā.

Pētījumi, kas publicēti “science.org”, ir atklājuši citas globālās sasilšanas radītās problēmas, tostarp karstuma un sausuma pieaugumu, meža ugunsgrēku skaita palielināšanos dažādos pasaules reģionos, pēkšņus plūdus un dažādu slimību izplatību.

Kas ir globālā sasilšana

Globālā sasilšana nozīmē vidējās temperatūras pieaugumu uz Zemes, kuras pamatcēlonis ir cilvēka darbība. Šis process ir novērots kopš 19. gadsimta beigām, un tā ātrums nepārtraukti palielinās.

Daudzi cilvēki joprojām netic, ka globālā sasilšana ir reāla, un saista klimata pārmaiņas ar dabiskiem cēloņiem. Tomēr ir pietiekami daudz pierādījumu, ka globālo sasilšanu izraisa antropogēni faktori – tas ir, cilvēka darbība.

Ja mēs nepalēnināsim temperatūras celšanos uz Zemes, tad no neatgriezeniskām sekām izvairīties nevar. Pirmo reizi par to tika runāts pagājušā gadsimta piecdesmito gadu sākumā. Tad parādījās jēdziens “globālā sasilšana”.

Izmantojot debess ķermeņa plankumus, zinātnieki atvasināja Saules aktivitātes indeksu un salīdzināja to ar magnētiskā lauka izmaiņām astronomiskā gada laikā. Klusās un aktīvās Saules periodi mainās ik pēc 11 gadiem.

Bet ar ko mēs tuvākajā laikā saskarsimies šo faktoru ietekmē? Lasi tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment