Visticamāk Latvijā ziemas mēnešos drīzumā jau sagaidīsim -40 grādu temperatūru un iemesls ir šis!

Pasaules Meteoroloģijas organizācija nosaukusi 2023. gadu par visu laiku karstāko gadu, bet 2024. gads būs vēl karstāks. Pēc viņu aplēsēm, gada vidējā temperatūra 2024. gadā paaugstināsies par 1,3–1,6 grādiem.

Pēc Tatar-inform ekspertu domām, tas viss ir saistīts ar El Niño ietekmi. Kas tas ir?

KFU profesors, ģeogrāfijas zinātņu doktors Perevedentsevs skaidroja, ka El Ninjo ir parādība, kuras rezultātā Klusā okeāna ekvatoriālā daļa kļūst siltāka nekā parasti. Apgriezto procesu, kad kļūst vēsāks, sauc par La Niña. Termini no spāņu valodas ir tulkoti attiecīgi kā “zēns” un “meitene”. Notikumi notiek ik pēc 5-7 gadiem un ietekmē klimatu dažādās Zemes daļās.

Tas notiek Klusā okeāna centrālajā daļā, kuras ūdens temperatūra uzreiz paaugstinās par 10 grādiem, kas noved pie to cirkulācijas pārstrukturēšanas. Aukstā Peru straume, kas nes ūdeni no Antarktīdas uz ekvatoru, pazūd.

Tā rezultātā Austrālijā valda sausums, bet Dienvidamerikā līst spēcīgas lietusgāzes. Šo notikumu reakcijas sasniedz vidējos platuma grādus, un parādība ietekmē arī temperatūras režīmus Austrumeiropā.

Piemēram, 1998. gads bija karstuma maksimums. Tajā laikā El Niño aktīvi ietekmēja laika apstākļus. Pēc tam globālajā sasilšanā iestājās neliela pauze. Taču 2015. gadā temperatūra atkal paaugstinājās, un tā turpinās līdz mūsdienām.

“El Niño ir atgriezies un pievieno grādus tam, ko sauc par globālo sasilšanu”

“El Niño ir atgriezies un pievieno grādus tam, ko sauc par globālo sasilšanu. Savukārt tas skaidrojams ar antropogēno faktoru, atmosfēras ķīmiskā sastāva izmaiņām siltumnīcefekta gāzu emisiju ietekmē. Ir grūti paredzēt El Niño sākumu un beigas, kā arī temperatūras intensitāti,” atzīmēja Perevedentsevs.

El Niño ir novērots kopš 2023. gada augusta un var ilgt līdz pavasara beigām vai ilgt veselu gadu. Raksturīgi, ka tās ietekmes dēļ gada vidējā temperatūra pasaulē paaugstinās par 0,2–0,3 grādiem, un gaisa plūsmas maina virzienu.

Tas rada vairākas negatīvas sekas, tostarp ārkārtējus laikapstākļus – sausumu, plūdus. Vasarā iespējami pērkona negaiss, brāzmains vējš, vētras un viesuļvētras.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment