Pierīgas māja kā mežā; Ciemos pie ģimenes, kurai patīk dzīvot zaļi

Esam ieradušies nedaudz pirms norunātā laika. Gaiss, putnu piedziedāts, smaržo pēc skujām, sveķiem un prieka. Tik vien kā pusstundas brauciens no Rīgas centra, bet sajūta gluži kā mežā. Te savu dzīves telpu iekārtojuši Liene Pūgule-Kraučuka un Edgars Kraučuks, juriste un finansists, ziņo la.lv portāls praktiski.lv.lv.

– Jā, te zem priedēm ir sabiruši čiekuri, nekāda izpļauta mauriņa, bet tas jau arī ir galvenais, ko gribējām, – māju mežā. Kādam var šķist, ka dārzs tāds jocīgs, taču tas nav dārzs, tas ir mežs, – smaidot skaidro Edgars.

– Esam lielu darbu ieguldījuši, lai to saglabātu, – vīra teikto papildina Liene. – Būvniecības laikā likām sētas un strādniekiem stingri piekodinājām, lai mūsu mežu neizbradā. Mums te sēnes aug un mellenes.

– Vai vāveres arī te ir? – gribu zināt.

– Vāveres reizēm parādās, un arī zaķis ir redzēts pie sētas.

Bet nu gan visu pēc kārtas. Piecus gadus Liene un Edgars nodzīvojuši Skanstes ielā, līdz sajutuši, ka divistabu dzīvoklī kļūst par šauru.

– Kad sākām meklēt apbūves gabalu, pirmais, ko sapratām: abi esam uzauguši Daugavas labajā krastā, tāpēc šī puse mums sirdij tuvāka. Tas sašaurināja meklējumu zonu: Vecāķi, Jaunciems, Berģi, Stopiņi. Līdz atradām šo, – atceras Edgars.

– Te viss sakrita – labs piedāvājums, skaista vieta. Un vēl mēs ļoti skatījāmies uz debess pusēm, lai rīta saule ir virtuvē, pusdienas saule dzīvojamā telpā. Ne katrā apbūves gabalā šādi orientētu māju var iekomponēt, – piebilst Liene.

– Kad nopirkām, te bija astoņdesmit priedes, tagad joprojām kādas piecdesmit. Ne tikai faktiski, bet arī juridiski puse no teritorijas skaitās mežs, – ar neslēptu prieku teic Edgars.

Un tad sākušies arhitekta meklējumi.

– Aprunājāmies ar dažiem birojiem, līdz satikām senu paziņu Mārtiņu Ošānu no “MARK Arhitekti”. Uzreiz bija tāds kā klikšķis, viņam patika mūsu idejas un viņš kopā ar savu komandu zināja, kā tās īstenot, – stāsta Liene. – Mēs gribējām zema enerģijas patēriņa māju, sapratām, ka tas būs mazliet dārgāk, taču atmaksāsies ilgtermiņā. Elementu konstrukciju izveidi un būvdarbus uzticējām kompānijai “Ostby”, kas to veica ciešā sadarbībā ar arhitektu. Viņi īsteno nestandarta koka karkasa dzīvojamo māju projektus, specializējas ziemeļvalstu tirgum. Apkuri nodrošina dziļurbuma siltumsūknis, kas izmanto ģeotermālo enerģiju. Svarīgs bija arī mājas novietojums zemes gabalā: uz dienvidu pusi iziet lielie logi, uz ziemeļu pusi – mazie. Tas optimizē enerģijas patēriņu ziemā.

Pirmais objekts, ko Liene ar Edgaru izplānoja, bijusi virtuve.

– Virtuves mēbeļu dizaineri un meistari brīnījās, cik detalizēti, līdz pēdējam sīkumam visu esam paredzējuši. Teica, ka vien retais klients iedziļinoties tādās niansēs. Bet mums bija svarīgi visu izplānot laikus, lai Mārtiņš to var ieprojektēt un lai pēc tam mums būtu ērti un parocīgi darboties, – skaidro Edgars.

Grīdu segums – pulēts betons. Viegli kopjams, lētāks par labas kvalitātes flīzēm, augstvērtīga koka dēļiem vai parketu.

Šķir otru lapu, lai apskatītu mājas FOTO un uzzinātu vēl

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment