Piešķir finansējumu Valdgales ugunsgrēka likvidācijai – palīdzības piesaistei no Baltkrievijas

Otrdien, 24. jūlijā, Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas pieprasījumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautiskās palīdzības saņemšanu no Baltkrievijas Republikas. Palīdzība nepieciešama plašā ugunsgrēka ierobežošanai Talsu novada Valdgales pagastā.

Finansējums, kas nepārsniedz 150 000 euro, paredzēts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautisko palīdzību no Baltkrievijas. Iekšlietu ministrijai pieprasījumu par minēto finansējumu iesniegs Finanšu ministrijā atbilstoši faktiski nepieciešamo izdevumu apmēram.

23.jūlijā Krīzes vadības padomes sēdē tika pieņemts lēmums pieprasīt starptautisko palīdzību, lai novērstu ugunsgrēku Valdgalē. Līdz ar to Iekšlietu ministrija ir pieprasījusi starptautisko palīdzību – ugunsdzēsībai paredzētu helikopteru un tā apkalpi – no Baltkrievijas, pamatojoties uz Latvijas un Baltkrievijas Republikas vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā, kā arī to seku likvidēšanā.

“Pateicoties divpusējam starpvalstu sadarbības līgumam, jau tuvākajā laikā helikopters no Baltkrievijas būs mūsu glābēju rīcībā un sniegs nepieciešamo atbalstu,” pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Tāpat joprojām tiek gaidīta informācija no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras varētu sniegt palīdzību ugunsgrēka dzēšanā. Līdz šim Latvijai atbalstu sniedza Lietuvas helikopteri.

Jāatgādina, ka 2018.gada 17.jūlijā Talsu novada Valdgales pagastā izcēlās kūdras un meža ugunsgrēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts meža dienests, Nacionālie bruņotie spēki, brīvprātīgie un privātie uzņēmumi aktīvi strādā, lai novērstu ugunsgrēka izplatību. Centieni noturēt uguni izveidotajā drošības perimetrā turpinās nedēļu.

Lielākajai daļai no degošās platības nav iespējams piekļūt ar transportu, kūdras un meža ugunsgrēka dzēšana no gaisa ir ļoti nozīmīga. Trīs helikopteri, ieskaitot vienu helikopteru no Lietuvas Republikas, ugunsgrēka likvidēšanā ir iesaistīti kopš 2018.gada 18.jūlija.

Kopumā vairāk nekā 100 ugunsdzēsēji strādā uz vietas katru dienu, izmantojot transportlīdzekļus un personālu no visiem Latvijas reģioniem. Degošā platība ir vairāk nekā 1000 hektāri.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment