Priekā! Alkohols ir labs tavai veselībai – kā tas ir iespējams?

Zinātnieki ir secinājuši, ka trīs līdz piecas alkohola glāzes nedēļā ir daļa no sirdij veselīga dzīvesveida.

Lietojot alkoholu mērenā daudzumā, tas organisma veselībai sniedz lielāku ieguvumu nekā kaitējumu. Turklāt nav nozīmes, vai dzer vīnu, degvīnu vai alu.

Tomēr ir jābūt piesardzīgiem, jo alkohols paaugstina asinsspiedienu. Tāpēc labāk dzert mērenā daudzumā un salīdzinoši bieži.

Norvēģu un zviedru zinātnieki ir publicējuši divus pētījumus par saistību starp alkohola lietošanu un sirds veselību.

Jaunākais no tiem ir par sirds mazspēju, bet otrā apskatīts akūts miokarda infarkts. Abos pētījumos ir pierādīts, ka cilvēkiem, kas regulāri lieto alkoholu, ir labāka sirds un asinsvadu veselība nekā tiem, kas to lieto ļoti reti vai nelieto vispār.

Tiem, kas dzer trīs līdz piecas glāzes nedēļā, ir par 33% mazāka sirds mazspējas iespējamība.

Sirdstrieku gadījumā ar katru nākamo alkohola glāzi risks samazinās par 28%.

Pētnieki apgalvo, ka šādi rezultāti nav pārsteigums. Zinātnieki pārsvarā ir vienisprātis, ka trīs līdz piecas glāzes nedēļā var nākt par labu sirds veselībai.

315F500000000578-3454813-The_study_found_the_risk_of_heart_attack_lowered_by_28_per_cent_-a-8_1455897177219

Norvēģu zinātnieks  Imre Janszkis skaidro, ka “saikne starp alkoholu un sirds veselību ir pētīta daudzās valstīs, ieskaitot ASV un Dienvideiropas valstis, un visur secinājumi ir vieni un tie paši, tomēr alkohola lietošanas paradumi Norvēģijā ir stipri atšķirīgi nekā šajās valstīs. Francijā un Itālijā, piemēram, reti kurš cilvēks vispār nedzer.  Tāpēc rodas jautājums, vai iepriekšējiem pētījumu rezultātiem var pilnībā uzticēties, ja tos ietekmē arī citi faktori par tiem, kas alkoholu nelieto. Iespējams, tie ir cilvēki, kuriem agrāk ir bijušas problēmas ar alkoholu un viņi ir pilnībā pārstājuši to lietot.”

Tāpēc pētnieki vēlējās pārbaudīt šo teoriju norvēģu populācijas vidū, kur daudzi cilvēki dzer ļoti reti vai alkoholu nelieto vispār.

Pētījumā, kurā tika apskatīts miokarda infarkts, 41% dalībnieku atzina, ka alkoholu nelieto vai arī nedēļā izdzer mazāk nekā pusi no alkoholiskā dzēriena.

Abi jaunie pētījumi ir balstīti uz citu norvēģu zinātnieku pētījumu, kas veikts no 1995. gada līdz 1997. gadam. Pētot saikni starp sirds mazspēju un alkoholu bija iesaistīti  60 665 cilvēki, kas piedalījās arī iepriekšējā pētījumā.

Tajā laikā, starp 1995. un 1997. gadu, nevienam no dalībniekiem nebija konstatēta sirds mazspēja.  Līdz pētījuma beigām – 2008. gadā – 1 588 dalībniekiem attīstījās sirds mazspēja, un lielākais risks bija tiem, kas nekad nelietoja alkoholu vai arī tiem, kas bija saskārušies ar alkohola radītajām problēmām.

Jo biežāk dalībnieki normas robežās lietoja alkoholu, jo mazāks bija sirds mazspējas risks.

Tiem, kas mēnesī dzēra piecas un vairāk reizes, bija par 21% mazāks risks salīdzinājumā ar tiem, kas nelieto alkoholu, taču tiem, kas dzēra vienu līdz piecas reizes mēnesī, bija par 2% mazāks risks.

Profesors Janszkis norāda: “Es neiedrošinu cilvēkus nepārtraukti lietot alkoholu. Mēs pētījām tikai sirds veselību, un ir jāatzīmē, ka alkohols mazā daudzumā katru dienu var būt veselīgs sirdij. Tas nenozīmē, ka katru dienu ir jādzer alkohols, lai sirds būtu vesela.”

Pētnieki noskaidroja, ka, dzerot piecus un vairāk dzērienus nedēļā, palielinājās risks saslimt ar dažādām kardiovaskulārajām slimībām, kuru iznākums var būt letāls, tomēr, lietojot alkoholu mērenā daudzumā, šis risks bija mazāks. Bieža alkohola lietošana veicina arī aknu slimību attīstību, kas var izraisīt nāvi.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment