Kartupeļi jau izsenis ir neatņemama mūsu uztura sastāvdaļa, un to popularitāte ir saprotama – no tiem var pagatavot simtiem dažādu ēdienu. Viens no vienkāršākajiem, bet garšīgākajiem veidiem, kā tos pagatavot, ir cepšana cepeškrāsnī.
Tas ir ne tikai ātri, bet arī lietderīgi, jo ēdienam nav nepieciešams daudz eļļas. Cepti kartupeļi var kalpot gan kā patstāvīgs kārums, gan kā brīnišķīga piedeva gaļai, zivīm vai dārzeņiem, un, pateicoties dažādām piedevām un garšvielām, tie vienmēr pārsteidz ar jaunām garšas niansēm.
Sastāvdaļas kartupeļu pagatavošanai
Kartupeļi – 900 g
Rīvmaize – 4 ēdamkarotes
Augu eļļa – 50 ml
Sāls – 1 tējkarote
Malti melnie pipari – 1/2 tējkarote
Dārzeņus šādi neuzglabā; tāpēc kartupeļi, bietes un burkāni zaudē svaru un izžūst
Ķiploki – 1 galviņa
Sviests – 50 g
Dilles – saišķis
Kartupeļu pagatavošanas metode
Nomazgājiet kartupeļus, pēc tam nosusiniet tos ar papīra dvieļiem. Ielieciet dziļā bļodā, pievienojiet sāli, piparus un iecienītākās garšvielas. Ielej augu eļļu un labi samaisa.
Pēc tam kartupeļus pārkaisa ar rīvmaizi un vienmērīgi izklāj uz cepšanas paplātes, kas izklāta ar pergamentu. Vienā no formas stūriem ievietojiet veselu ķiploka galviņu. Kartupeļus cep cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta 180 grādu temperatūrā, 40 minūtes.
Kad kartupeļi ir gatavi, izņem izceptās ķiploku daiviņas un kopā ar dillēm tās smalki sagriež. Šo maisījumu sajauc ar sviestu un vienmērīgi uzklāj uz kartupeļiem.
Rezultāts: kraukšķīgi, aromātiski kartupeļi ar maigu pildījumu ir lielisks ēdiens jebkuram gadījumam. Tos var pasniegt gan atsevišķi, gan kā papildinājumu gaļai, dārzeņiem vai zivīm. Bet, ja nepatīk ķiploks, to var droši neizmantot. Sviestu var sajaukt ar jebkāda veida zaļumiem pēc savas gaumes, piemēram, labi derēs arī rozmarīns vai timiāns.