Rīgā notiks seminārs par diskriminācijas jautājumiem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem

14. novembrī, Rīgā, notika seminārs “Vai atpazīstat diskrimināciju?” , kurā aicināti piedalīties cilvēki ar dzirdes traucējumiem.

Lai gan iepriekš projekta “Zini, proti, dari – sargā cilvēku ar invaliditāti tiesības” ietvaros piecās pilsētās dažādos Latvijas reģionos ir notikuši semināri par diskriminācijas jautājumiem, tie nekad nav bijuši vērsti uz cilvēkiem ar viena veida invaliditāti. invaliditāte.

Kas padara šo semināru īpaši aktuālu uzaicinātajai auditorijai?

Mūsu pieredze liecina, ka cilvēki ar invaliditāti Latvijā neizprot diskriminācijas jēdzienu. Piekļuve informācijai nedzirdīgiem cilvēkiem bieži ir izaicinājums, kas padara viņus īpaši neaizsargātus pret sociālo izolāciju.

SUSTENTO valdes priekšsēdētājs atzīst, ka cilvēki, kuri nezina savas tiesības, var viegli kļūt par diskriminācijas upuriem. Šī semināra mērķis ir iemācīt dalībniekiem atpazīt diskrimināciju savā ikdienā.

Piemēram, ja nedzirdīgs cilvēks mājas iedzīvotāju kopsapulcē nevar saņemt informāciju zīmju valodā, viņš, iespējams, nevarēs līdzvērtīgi ar otru piedalīties sev svarīgu jautājumu apspriešanā un lēmumu pieņemšanā. mājas iedzīvotāji. Sabiedrības attieksmi pret invaliditāti veido ne tikai personīgā pieredze vai saskarsme ar cilvēkiem ar dažādām vajadzībām, bet arī informatīvā telpa.

Tāpēc SUSTENTO projekta “Zini, tas ir, dari – cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzība” ietvaros analizēja dažādus ziņu portālus un sociālos tīklus, lai pētītu tajos publicētajā informācijā un komentāros pausto attieksmi pret invaliditāti.

Monitoringa rezultāti liecina, ka, lai arī Latvija pēdējos gados ir kļuvusi zinošāka un pret dažādību pretimnākoša, sabiedrībā kopumā joprojām valda daudz negatīvu stereotipu par cilvēkiem ar invaliditāti.

Seminārā “Vai atpazīstat diskrimināciju” tiks iepazīstināta ar monitoringa laikā iegūto informāciju, bet kopējos monitoringa rezultātus un situācijas analīzi SUSTENTO prezentēs projekta noslēguma pasākumā decembrī, pēc kura plkst. tiks prezentēts plašākai publikai.

Projektu “Zini, tas ir, dari – aizsargājot cilvēku ar invaliditāti tiesības” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija ar Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas grantu programmas Active Citizens Fund starpniecību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment