Saeimas deputāts Geidāns martā algā nopelnījis milzīgu naudu, tomēr beigās visu summu nesaņems

Pamatīgu skandālu Latvijas sabiedrībā sacēlusi situācija ap Saeimas deputāta Aivara Geidāna (“KPV LV”) algu Saeimā – viņš martā nopelnījis 7303 eiro. Uzreiz gan jāsaka, ka tā nav nedz mahinācija, nedz kādā citā veidā deputāta kunga vaina, bet gan tāda sanāk grāmatvedība, jo viņš saņēma kompensāciju par zaudēto darbu Saeimā (te gan vietā cita diskusija – vai deputātiem vispār pienākas tik treknas kompensācijas par zaudētu darbu?). 

Tātad, kas īsti noticis?

Pirmkārt, jāuzsver, ka, atbilstoši Latvijas avīzes ziņotajam, Geidāns pie super lielās algas tomēr netiks, jo, saprotot situācijas absurdumu, Saeimas prezidijs nolēmis, ka Geidānam kompensācija nepienākas! Kāda īsti ir situācija?

Geidāns pagājušajā mēnesī zaudēja deputāta mandātu pēc tam, kad Saeimā atgriezās bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro! Līdz ar to Geidānam, kopā ar algu pienācās treknā kompensācija.

Lasi arī: Ekonomikas ministrija nāk klajā ar būtisku ziņu visiem dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem

Tomēr absurdā situācija radās tāpēc, ka mandātu Geidāns zaudēja vien uz īsu brīdi, jo par jauno ekonomikas ministru tika izvēlēts Jānis Vitenbergs, un tieši Geidāns bija nākamais “rindā” uz deputāta vietu!

A. Geidāns laikrakstam LA teica, ka vēl nemaz neesot saņēmis minētos 7303 eiro, jo tāda situācija likumā precīzi neesot paredzēta.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības likums nosaka, ka Saeimas deputāti, kuru mandāts izbeidzas līdz ar Saeimas pilnvaru beigām, saņem vienreizējo pabalstu trīs mēnešalgu apmērā.

Taču uz pabalstu pilnā apmērā nevar pretendēt deputāti, kuri ir ievēlēti nākamajā Saeimā. Savukārt par deputātiem, kuri bija Saeimā uz ministru pilnvaru laiku un var saņemt šādu pabalstu, tas neesot skaidri pateikts, sacīja A. Geidāns.

Lasi arī: 19 gadu vecumā – 26 kg. Kā izmainījās meitene 5 gadus pēc sarunu šova “Pustj govorjat”

Tā bija viņa atbilde uz jautājumu, vai nevajadzētu no šī pabalsta atteikties, bet, ja tas nav iespējams, – ziedot labdarībai.
Viņš jau esot iegādājies vienu datoru, ko uzdāvinājis kādai nevalstiskajai organizācijai, bet “tagad es to esmu apturējis”, teica deputāts.

Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs “LA” apstiprināja, ka šī esot bijusi strīdīga situācija, tāpēc Saeimas prezidijs esot konsultējies ar juristiem, kuri atzinuši, ka šajā gadījumā kompensāciju nevajag izmaksāt, jo Geidāns turpina darbu parlamentā.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment