Kad raugos uz plaši izplaukušajiem krūmiem savā zemes gabalā, mani pārņem vēlme tos izravēt un izmest kompostā. Es apzinos, ka man patiesībā patīk tikai viena konkrēta veida samtenes – zemi, apaļi krūmi ar terakotas krāsas ziediem. It kā visparastākās.
Man patīk arī klasiskās, ko redzam pilsētu apstādījumos – ar dzeltenām un oranžām “cepurītēm”. Bet baltās samtenes, kas patiesībā ir bāli dzeltenīgas, atgādina izbalējušu drānu un mani nemaz neaizrauj.
Šogad man ir izaugušas patiešām lielas samtenes – manā dzimtajā ciemā tās dēvēja par safrāniem – ar augstiem, gandrīz metru gariem kātiem. Tāpat arī zemākas šķirnes, kas veido glītas apmales puķu dobēs. Bet es pat nezinu, kā šīs hibrīdšķirnes saucas. Un kāpēc vispār vākt sēklas no samtenēm, ja jaunie augi vairs neatgādina vecākus?
Kad šobrīd raugos uz samtenēm, kas uzziedējušas no manis pašas vāktajām sēklām, nesaprotu – kāpēc es vispār tās pērn vākšu, ja tagad augi izskatās pavisam citādi nekā iepriekšējā gadā? Piemēram, iepriekšējais krūms bija koši dzeltens, bet šogad – tikai blāvs, nepārliecinošs tonis. Nākamreiz es izvēlēšos iegādāties jau ziedošus stādus. Man nevajag daudz – 10 līdz 15 krūmi acu priekam. Un tad uzreiz būs skaidrs, kādus ziedus iegūšu.
Un vasaras beigās būs mazāk vilšanās un darba. Latvijā šī garšviela tiek izmantota reti un var šķist mazliet neparasta, taču, piemēram, Gruzijā un Peru tā ir ļoti iecienīta. Kulinārijā parasti izmanto kaltētas zemo samteņu ziedlapiņas, kurām piemīt patīkama, citrusu notīm bagāta garša, savukārt auga zaļās daļas ēšanai nav piemērotas – tās nav gardas.
Lasi vēl: Karstā vasara atcelta? Sinoptiķi atklāj, kad pienāks jaunais aukstuma vilnis
Svaigajās ziedlapiņās īpaši spēcīgi jūtama samtenēm raksturīgā ēteriskā eļļa. Turklāt dažādu šķirņu samtenēm ir būtiskas garšas atšķirības – dažas ir izteikti rūgtas, bet citām dominē ēteriskās eļļas aromāts. Īpaši ieteicams izvēlēties šķirnes Tagetes lucida, Tagetes patula un Tagetes tenuifolia. Kaltētas samteņu ziedlapiņas lieliski papildina dažādus ēdienus – tās var pievienot rīsiem, sautējumiem, mērcēm, zupām, kā arī saldajiem ēdieniem, piemēram, kūkām, kēksiem un salātiem.