Sarkans plankums svaigā olā – kas tas ir un vai to drīkst ēst

 Ko nozīmē sarkans plankums svaigā olā? Vai šādu olu vajadzētu ēst? Par olām ir daudz rakstīts un teikts. No vienas puses, tām pārmet, ka tās paaugstina holesterīna līmeni organismā, bet, no otras puses, ir pierādīts, ka tās satur daudz veselīgu vielu.

Viens ir skaidrs: no olām nekad nevajadzētu atteikties pilnībā. Tieši svētku laikā  olas tiek izmantotas lielos daudzumos.

Kad tos pārlaužat, piemēram, lai pagatavotu mīklu, dzeltenumā var parādīties sarkani vai brūni plankumi. Daži cilvēki pēc traipu parādīšanās turpina lietot šādas olas, bet citi tās izmet. Ko nozīmē sarkani plankumi dzeltenumos un vai tās vajadzētu ēst?

Ko nozīmē sarkans plankums neapstrādātā olā

Gandrīz ikviens ir pamanījis spilgtas krāsas plankumus dzeltenumā. Daži no mums tos ignorē un neņem vērā, bet citi uz tiem skatās ar lielu riebumu. Izrādās, ka tie, kuri izmet olu ar sarkanu plankumu, visbiežāk to sajauc ar vēl neizšķīlušos vistas embriju, kas vēl nav izšķīlies.

Gatavoju pīrāgu “slinkajiem”: tērēju 5 minūtes sava laika, bet pārējo paveic cepeškrāsns

Tas liek viņiem pieņemt vissliktāko iespējamo lēmumu: vērtīgais produkts nonāk atkritumu tvertnē. Daži cilvēki izvēlas citu taktiku. Viņi no olām noņem traipus, un produkts nenonāk atkritumos. Un, ja jūs esat no tiem, kas domā, ka spilgtas krāsas daļiņa dzeltenumā ir vistas embrijs, jūs kļūdāties. Kas tas ir patiesībā?

Sarkans plankums jēlā olā nav vistas embrijs.

Sarkanais plankums neapstrādātā olā nav nekas cits kā asins recekļi, kas radušies asinsvadu plīsumu rezultātā vistas olnīcās un olvados. Tie var veidoties neatkarīgi no tā, vai ola ir vai nav apaugļota. No kurienes rodas asinis vistā? Tas nebūt nenozīmē, ka putns ir sliktā stāvoklī.

Noteikts ģenētiskais komponents var būt dzīvnieka cikla sākumā vai beigās. Protams, sarkanos plankumus dzeltenumos var izraisīt arī vitamīnu trūkums vai vistu aknu slim***s.

Lasi vēl: Tagad es gatavoju kukurūzu bērniem tikai amerikāņu gaumē! Mīkstas, sulīgas, ar neparastu krēmīgu garšu

Tomēr to klātbūtne nediskvalificē šādu olu, tās droši var ēst.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment