SEB banka: Inflācijas temps paātrinās, taču kāpums būs ierobežots

Maijā vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0.3%, gada inflācijai sasniedzot 2.3%. Preču cenas auga lēnāk (1.9%) nekā pakalpojumiem (3.2%). Lielākā ietekme uz inflāciju bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, mājokli, alkoholu un tabaku un veselības aprūpei.

Inflācijas temps paātrinās, taču kāpums būs ierobežots. Jūlijā un augustā inflācija sasniegs augstāko punktu, kad temps kritīsies. Preču cenu pieaugums joprojām būs lēnāks par pakalpojumiem, kas tiešāk ir pakļauti iekšzemē notiekošajiem procesiem. Redzamākās pārmaiņas ir viesis naftas cenas kāpums, kas sadārdzinājis degvielu un kā rezultātā augs arī maksa par siltumenerģiju. Noteikti, ka naftas cenu kāpums audzēs ražotāju izmaksas, ko papildus izaicina arī straujais darba samaksas kāpums. Jūtamāks iespaids varētu būt vērojams uz gada beigām un nākamgad. Ņemot vērā pērnā gada kāpumu, pārtikas cenu inflācija ir mērena. Turpmāk, lai arī pārtikas cenu šoki prognozēti netiek, laikapstākļi raida signālus, ka svārstības noteiktās grupās ir iespējamas.

Pašreizējais globālais ražotāju cenu pieaugums ir augšupvērsts inflācijas risks. Taču, atšķirībā no Baltijas valstīm, attīstīto valstu vidū, tai skaitā arī ASV, nav vērojams pietiekami augsts atalgojuma pieauguma temps, kas radītu ievērojamu inflācijas spiedienu. Lai arī ir pazīmes, ka inflācija eirozonā pieaugs, tuvākajā laikā inflācija būs zem centrālo banku noteiktā vēlamā līmeņa (2%). Eirozonā, pēc lēciena līdz 2% 2017. gada sākumā, saskaņotais patēriņa cenu indekss (SPCI) ir samazinājies. Pērn tas bija aptuveni 1.5% līmenī. Lai arī eirozonas izaugsme ir stabila un darba tirgi turpina uzlaboties, cenu spiediens joprojām ir zems. Iespējams, ka, lai pārliecinošāk iekustinātu inflāciju, vajadzīgs pārliecinošāks algu pieaugums. Pamatinflācija ir vēl zemāka, kas kopš 2013. gada ir atradusies aptuveni 1% apmērā. Vērojamais naftas cenas kāpums ietekmēs inflāciju, tomēr eiro stiprība šo efektu mīkstinās. Tuvākā gada laikā SPCI inflācija saglabāsies aptuveni vai nedaudz zemāk par 1.5%. Latvijā inflācijas temps būs straujāks, galvenokārt straujākas izaugsmes un algu kāpuma dēļ. Šā gada inflācijas prognoze ir 2.7%.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment