SEB: bērnu nākotnei biežāk krāj sievietes, toties vīrieši veic dāsnākas iemaksas

Visaktīvāk par uzkrājumiem bērnu nākotnei Baltijas valstīs rūpējas Latvijā dzīvojošās māmiņas, bet visdāsnākie veikto iemaksu apmēru ziņā ir vecāki Igaunijā, kuri šim mērķim novirza gandrīz 39 eiro mēnesī, liecina SEB Dzīvības apdrošināšanas apkopotie dati.

Uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, lai veidotu uzkrājumus bērnu nākotnei, biežāk izvēlas māmiņas Latvijā (69% no visiem apdrošināšanas ņēmējiem) un Igaunijā (63%), savukārt Lietuvā aktīvāki ir tēti (55% no visiem apdrošināšanas ņēmējiem). Vidējā summa, ko savu bērnu nākotnes uzkrājumam ik mēnesi atvēl māmiņas Igaunijā, ir gandrīz 39 eiro, Latvijā – 32 eiro, bet Lietuvā – 30 eiro.

Lielākās ikmēneša iemaksas savukārt veic Latvijā dzīvojošie vīrieši – vidēji mēnesī bērnu nākotnei viņi novirza 39 eiro. Viņiem seko vīrieši Igaunijā, kuri ik mēnesi uzkrājumam novirza mazliet mazāk par 39 eiro, un tēti Lietuvā, kuri uzkrāj vidēji 35 eiro mēnesī.

Visbiežāk vecāki Latvijā un Igaunijā sāk veidot uzkrājumus, bērniem sasniedzot 6 gadu vecumu, savukārt Lietuvā – vienu gadu agrāk.

SEB Dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska: “Pēdējo divu gadu laikā ir mainījusies tendence, ko novērojām pirms tam. Agrāk varējām runāt, ka Latvijā prognozētais vidējais uzkrājuma kapitāls bija mazāks nekā kaimiņiem, savukārt šobrīd redzam, ka Latvijā vecāki daudz aktīvāk rūpējas par uzkrājumu bērnu nākotnei. Viņi gan sāk veidot uzkrājumus agrāk, gan veic lielākas iemaksas. 2017. gadā noslēgtajām polisēm vidējais prognozētais uzrājums šobrīd veido 5,7 tūkstošus eiro, kas varētu būt labs kapitāls jaunietim, lai apmaksātu studijas vai veiktu pirmo iemaksu par mājokli”.

Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājuma veidošanu bērna nākotnei sniedz iespēju vienlaikus sakrāt kapitālu, ko bērns varēs izmantot izglītībai vai citiem mērķiem, apdrošināt vecāka dzīvību un izmantot valsts paredzētos nodokļu atvieglojumus. Vecāki paši var izvēlēties vecumu, kad bērns saņems uzkrāto kapitālu – atkarībā no līguma termiņa, ko nosaka vecāks līguma slēgšanas brīdī.

Turklāt Latvijā valsts piedāvā iespēju katru gadu saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu (šogad – 20% apmērā) no iemaksām, kas veiktas uzkrājumā un nepārsniedz 10% no gada bruto darba samaksas jeb 4000 eiro. Līdzīgi arī Lietuvā likumdošana paredz iespēju atgūt 15% no uzkrājošajā apdrošināšanā veiktajām iemaksām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment