Šī inde iznīcina tavus kaulus, bet katru dienu teju ikkatrs no mums to dzer

soda saldinātie dzērieni inde

Šī inde, ko ikdienā lieto gandrīz ikviens cilvēks, bojā ne tikai kaulus, bet arī izraisa vēzi un bojā arī citas tava ķermeņa daļas. Lasi par tā kaitīgumu vairāk šajā rakstā.

Statistika pierāda, ka amerikāņi dzer vairāk saldināto dzērienu kā jebkad agrāk. Tie ir 25% no visiem dzērieniem, kas iegādāti ASV. 2000. gadā tika pārdoti vairāk nekā 15 miljardi galonu – apmēram viena 355ml bundžiņa dienā katram vīrietim, sievietei un bērnam.

Lūk daži iemesli, kas jūs atturēs no dzēriena bundžiņas atvēršanas:

 

Liekais svars

Saldinātie dzērieni veicina liekā svara uzkrāšanos. Izdzerot vienu bundžiņu dienā, katru mēnesi uzkrājas vairāk nekā puskilograms liekā svara. Turklāt diētiskie dzērieni veicina svara pieaugumu tik pat lielā mērā, cik parastie, vai pat vairāk – varbūt izklausās aplami, bet cilvēki, kas izvēlas diētiskos dzērienus, patiesībā nezaudē svaru. Mākslīgie saldinātāji izraisa veselu virkni fizioloģisko un hormonālo reakciju, kas patiesībā liek pieņemties svarā.

Aknu bojājumi

Saldinātie dzērieni bojā aknas. Pārāk daudz tos dzerot palielinās aknu cirozes risks, ar ko sastopas hroniski alkoholiķi.

 

Zobu pūšana

Saldinātie dzērieni izšķīdina zobu emalju, kā arī divkāršo un pat trīskāršo zobu pūšanas biežumu. Dzērienu skābums ir kaitīgāks zobiem nekā cietais cukurs, kas atrodams konfektēs.

Nierakmeņi un hroniskas nieru slimības

Dažāda veida coca cola dzērieni plaši pazīstami ar to, ka tajos ir liels fosforskābes daudzums. Tas maina urīna sastāvu, kā rezultātā tiek veicināta nierakmeņu veidošanās. Izdzerot pat mazāk nekā trīs bundžiņas nedēļā, nierakmeņu veidošanās risks palielinās par 15%.

Diabēts

Jebkas, kas veicina svara pieaugumu, palielina arī diabēta attīstības risku. Dzerot saldinātos dzērienus, organismam ir grūtāk pārstrādāt cukuru. Vairāki zinātnieki uzskata, ka šādi varētu skaidrot 2. tipa diabēta slimnieku skaitu ASV, kas no 6.6 miljoniem 1980. gadā ir trīskāršojies līdz 20.8 miljoniem šodien.

Dedzinoša sajūta krūtīs un grēmas

Liels daudzums saldināto dzērienu ir iemesls dedzinošajai sajūtai krūtīs. Daudzi gāzētie dzērieni satur skābi, kā arī izdala daudz ogļskābās gāzes, kas var  izraisīt kuņģa izplešanos. Tas, savukārt tiek saistīts ar grēmām, jeb pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos barības vadā.

Saldinātie dzērieni = trausli kauli = osteoporoze

Saldinātie dzērieni, kas satur fosforskābi, veicina osteoporozes attīstību. Tā ir slimība, kuras rezultātā kauli kļūst poraini un trausli. Šādi dzērieni palielina fosfātu līmeni asinīs, kā rezultātā tiek samazināts kalcija daudzums un kauli kļūst trausli.

Hipertonija, jeb augsts asinsspiediens

Ekspertiem ir pamats uzskatīt, ka pārāk bieža saldināto dzērienu lietošana veicina asinsspiediena paaugstināšanos. Nav svarīgi, vai tas ir parastais vai diētiskais dzēriens.

Sirds slimības

Tiem, kas bieži dzer saldinātos dzērienus, ir paaugstināts risks saslimt ar kādu no sirds slimībām. Pētījumos pierādīts, ka, izdzerot vienu saldo dzērienu dienā, palielinās metaboliskā sindroma attīstības risks – tas ir simptomu kopums, kurā iekļauti, piemēram, tā sauktais alus vēders,  paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts cukura un triglicerīda līmenis asinīs, kā arī zems HDL, jeb “labā” holesterīna līmenis. Vismaz trīs no šiem simptomiem paaugstina risku saslimt ar diabētu vai sirds slimībām.

Lasi arī: Kā noteikt, ka tavas aknas ir pārslogotas un atrodas uz saindēšanās sliekšņa? Piedāvājam uzzināt 9 pazīmes

Apgrūtināta gremošana (kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi)

Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi nozīmē pastiprinātu kuņģa sulas izdalīšanos, kas, savukārt, veicina dedzināšanas sajūtu kuņģī (jeb grēmas) un kuņģa gļotādas noārdīšanos. Lietojot saldinātos dzērienus, it īpaši tukšā dūšā, kuņģī mainās skābju un sārmu līdzsvars, kas rada ilgstoši skābu vidi. Rezultātā veidojas kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas iekaisums.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kāda alternatīva un kā attīrīt savu ķermeni

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">iveta</cite>

    Klausities vissu ko aizliedz dzert , est dirst mist , tad varbut vispar izgaist ???? Ir pretigi ka tagad sak atklat kautkadas sausmas par edieniem , derieniem, !!!!! Socdep laikos dzeram udeni no krana, desas un galas edam protams daudz atskirigakas no si izlaiduma ! Un veseli bijam , pie arsta gajam tikai tad kad vai nu saslimsti stipri vai vajadzigas bija bridienas ! Tagad Musu arsti cel paniku par vinu mazam algam, kapec Mes pie arsta nevaram aiziet bez vismaz 20.00 eiro neieliekot konverta. LAI NEMELO NEVIENS DAKTERS ! eS PIEMERAM SPECIALI NOMAINIJU 6 ARSTUS LAI tikai parbauditu un katrs no viniem ar milu smaidu pienema manu konvertinu !!!!! Bet kad tagad tiesam jaizvelas savs gimenes arsts vairs nezini ar cik lielu naudas ssummu jaiet ! Ticiet man nonacu tada situacija ka no vienkarsas saukstesanas ,palieku jau invalids un neviens arsts vel lidz sim neko konkretu par manam sape nau pateicis !!1 tikai dzena no viena arsta pie cita ! Bet par analizem vispar nau ko runat man tada sajuta ka parspeju visus DONORUS LATVIJA !!! Vot tadi musu dakterisi !!!!!!!!!! Piebilstu, manai labai pazinas mammai atklaja dzemdes vezi pedeja stadija !!!!! Un iedomajieties ,ka vina tika izopereta ,bet lai vel iedotu cilvekam grupu ka nau spejiga vairs stradat , dakters atklati pieprasija vel 200eiro!!!! Zinot ka CILVECINS IR JAU PARAKSTITS ! Pameginiet pieradit man pretejo ! Es pieradisu pretejo man ir ieraksti un pat video par arsta uznemsanu !!!! Kaa Jums tas patik!!!

    • <cite class="fn">Spoks</cite>

      Tu nevari salīdzināt, ko ēdi kādreiz un ko tagad. Kādreiz pirki maizi,kas arī bija maize, kas tgd maizē? (Labi, tgd daudzi jau ražo bez E,kas tiek arī uzsvērts), cik procentu žāvētā gaļā ir gaļas?
      Mans punkts-vajag palasīt sastāvu,kad kko iegādājies.
      Par ārstiem tādas lietas dzirdu pirmo reizi.
      Un latviešu gramatikā tārda NAU, vnk nav, ir NAV! Kaitina,ka tik primitīvas lietas nevar iegaumēt….

      • <cite class="fn">Rita</cite>

        Latviešu valodā raksta tAgAd, nevi tgd.

      • <cite class="fn">Lita</cite>

        Labi ka tev ir pavecies ar arstiem. man Latvijaa nav paveicies ari. Dakteri saka viss kartibaa bet labi ka man bij iespeja aizbraukt uz UK. Nu tur rigtigi parbaudija un arii atrada celoni. Esmu tagad vesela un prieciga pateicoties tikai UK arstiem .Ticu pilnibaa Ivetai.

      • <cite class="fn">sss sss</cite>

        Rainis rakstīja NAU…

      • <cite class="fn">DAIGA</cite>

        SASTĀVĀ RAKSTA TO KO VĒLAS REDZĒT CILVĒKS .TADAS APLAMĪBAS GAN NEVAJAG LASĪT.

    • <cite class="fn">Anonīms</cite>

      jaa piekriitu

    • <cite class="fn">Klaidonis</cite>

      Nu nav nekas jauns. Vienīgais mierinājums ir “Avastin”, reti dranķīgs preperāts kuru izmanto vēža profilaksei. Nevienā normālā Eiropas klīnikā nepielieto sō preperātu (ļoti dārgs un neefektīvs) , bet Solomatina acu centrā Rīgā, ar šo dranķi atdošot acu gaismu. Cilvēki kā aitas , iet un maksā 145 eiro par vienu injekciju, bet acu gaismas kā nav tā nav. Kur gan viņa radīsies no mēsliem, bet kaut kā un kaut kur jau jāiztirgo. Es ari’ varu pierādīt ar dokumentiem , bet vai tāpēc vieglāk? Tā kā visi vēža slimnieki droši uz “Avastina”injekcijām , vismaz tiksiet vaļā no naudas pirms nomirsiet.

    • <cite class="fn">Anonīms</cite>

      Vispirms Iveta jāapmeklē skola lai iemācītos pareizi rakstīt . :)) Cieniet savu komentāru lasītājus .
      ( vissu , est , mist , derieniem , bridienas , DAKTERS , ssummu , par manam sape nau utt. ) Klaviatūrai ir arī taustiņi ar kuriem iespējams uzlikt garumzīmes un mīkstinājuma zīmes . Varbūt nepārzināt latviešu valodu ? Tad piedodams . :))

    • <cite class="fn">Anonīms</cite>

      Nu varu piebilst, ka labi ja vismaz sūta pie citiem dakteriem, ja nesūtītu tad domāju ir bēdīgāk

  • <cite class="fn">Provokācija?</cite>

    Ikviens amerikānis to dzer katru dienu. Amerikānis ir amerikānis un latvietis ir latvietis.

    Mākslīgie saldinātāji izraisa veselu virkni fizioloģisko un hormonālo reakciju, lai organisms tiktu atindēts no šīs vielas.

    Zobu puves iemesls ir jau iepriekš mutes dobumā esošās baktērijas.

    Var, protams, radīt iespaidu, ka cukura un saldināto dzērienu lietošana var izraisīt letālu iznākumu, taču der atcerēties, ka ūdens (ne)lietošana dzīves beigās patiešām to izraisa.

    Labu dienu tautas masu manipulatoriem.

    • <cite class="fn">Cukurinsh</cite>

      Tad tik dzer taalaak tos suudus.

    • <cite class="fn">sss sss</cite>

      saldinātāji ir dažādi, un tos vajag sašķirot pēc kaitīguma. Un izpētīt, vai nav individuālas nepanesības vai pretīguma. Cita lieta, tikai senākie – saharīns, aspartams – ir pārbaudīti un kārtīgi izpētīti. Bet tādus kā steviols cukura ražotāji ienīst un tie piedēvē visādus blakusefektus.

  • <cite class="fn">SPIIDOLA</cite>

    Nu par aarstiem gan ir stipri paarspiileets.Protams,ka ir dazji iznjemumi,bet vairumaa aarsti ir godiigi un atsauciigi.Par produktiem gan varu teikt to–simtiem gadu pasaulee ir tautas ,kas uzsturaa paarsvaraa lieto saldus un ljoti saldus eedienus,augljus un daarzenjus,bet cukura diabeets taniis zemees ir ljoti zems vai vispaar nav .Tuvo austrumu un Indijas mazaas tautas lieto ljoti saldu aprikozju shkjirni,kas ir vinju uztura pamatveertiiba un dziives ilgums ir neticami augsts.Un ir ziemelju tautas,kas visu muuzju eed treknu galju,un arii dziivo ilgi.Taa ka neklausieties visaas muljkjiibaas,ko mums,,lej iekshaa”’.Skatieties–kam tas ir izdeviigi….

  • <cite class="fn">Pēteris</cite>

    viss joks ir mākslīgajos saldinātājos, nu jau viens amerikānis laiku atpakaļ izgudroja vēl saldāku tabletīti par to ko jau lieto un jau ir atzinums, ka tā viela ir kaitīga veselībai, bet dzērienos esot minimāli un itkā nevarētu kaitēt, ražotājiem esot izdevīgi, jo gana lēta manta un gana salda.

  • <cite class="fn">fuflo</cite>

    nu cik var , šķiriet tālāk. Uzreiz nevar visu tekstu ielikt ?

    • <cite class="fn">Corbie</cite>

      taa shkirshana taalaak ir reitingiem, ja piemeram nospiedi uz linka atveri zinu pec izlasishanas aizveri, statistika sudiga… bet ja parshkiri lapu tad lapas reitingi aug un visur mekleshanaa radis pirmajas vietas… sava veida sistemas apieshana

  • <cite class="fn">Corbie</cite>

    wow, dzive esmu guvis daudz traumas kur man kauliem buutu jaabut rosolaa, bet ne reizi nesmu lauzis nevienu un taipat laika to vien daru kaa dzeru saldinatos dzerienus… diivaini, sanak ja nebutu dzeris tad man ko… butu titaana kauli?
    Shis te viss ir pilnigaakie suna murgi… kkas izdomaja ka nav veseligi, neko apliksim ar lielaku nodokli, bet kaa pamatojumu tam ieboresim mulkiem ka tas nav veseligi. Runajot piemeram par cigaretem, tur ari muld – nogalina… bet bija laiki kad pat filtru cigaretem nebija, zinu daudz vechukus Latgalee kuri nomira pec 100 gadu sasniegshanas un piipeeja jau no skolas laikiem un smagi… sanaak nebutu pipejushi tad nodzivotu lidz 200 gadiem… man jautajums tiem gudriibu dirsejiem, jums kauna nav regulet ko pilsonim vajadzetu vai nevajadzetu darit un pie visa veel melot un piesegt nodoklu pacelshanu ar mistiskiem miitiem?

  • <cite class="fn">lv</cite>

    AK DIEVS KO NU LAI DARU!!! jūs nopietni domajāt ja cilvēks pārstās to lietot tad vins nodzivos ilgak. tas nekad nebeigsies, kapec lai ražotāji to izņemtu no apgrozības ja tas visiem tā iet pie sirds

  • <cite class="fn">balodis</cite>

    es internetā atradu sarakstu kur bija indīgie pārtikas produkti kurus labāk nesēst. varat iedomāties cik to bija? veseli 30 -_- grib lai mēs paliekam pie ūdens un….. nekā cita! jo maize ar bija tajā sarakstā 😀

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Taisiet saldumus paši un maizīti cepiet paši kauli būs veseli dzīvosiet ilgi un laimīgi.

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    konkrēti–viena coc a-colas bundžiņa satur 10 ! tējkarotes cukura.jo vairāk to dzer ,jo vairāk slāpst.dzerot to mēslu cilvēks degradējas…

    • <cite class="fn">sss sss</cite>

      kolā cukurs ir ap 10 g /100 ml, cukuram 1 tējkarote ir 10 g. Tātad – 10 tējkarotes=100 g ir litrā kolas. Apm. tikpat ir visās saldajās limonādēs, jogurtos.

  • <cite class="fn">sss sss</cite>

    tā ir modes lieta – atrast cukuru kā visu kaišu vaininieku. Apm. tādas pašas vainas izraisa arī citas pārmērības – dzīvnieku tauku, nesabalansētu olbaltumu, termiski pārapstrādātu ēdienu, e- piedevu, GMO, transtaukskābju utt. Faktiski atsevišķu faktoru nevar izdalīt, jo viss civilizācijas zieds cieš no pārmērīgas ēšanas, kaitīgiem produktiem un mazkustīguma.

Leave a Comment