Sieviete devās sēņot Ogres novadā pavisam tuvu pie savām mājām: tas, ar ko viņa satikās mežā, pilnīgi mainīja viņas plānus…

… lai pārbaudītu, vai varēs atrast lāča pēdu nospiedumus. Un tas esot izdevies diezgan ātri, viņš tās esot arī nofotografējis. Pēdas bijušas redzamas pat vairākās vietās.

 

Vieta, kur sieviete sastapās ar lāci, atrodas tikai 1500 metru attālumā no Birzgales centra, tuvākās mājas atrodas 400 metru attālumā, bet pašas sēņotājas māja ir 800 metru attālumā. Lācis bija pienācis ļoti tuvu mājām.

Foto – Pixabay

Sieviete, protams, tagad ir nobijusies un teic, ka uz mežu vairs neies, tomēr pašā vakarā atkal esot devusies sēņot. Skaidrs, ka rūdītiem sēņotājiem pat lācis nav tas iemesls, lai nedotos sēņot, tomēr jābūt uzmanīgiem, jo Latvijā lāči ir krietni savairojušies. Un pastāv nopietns risks ar tiem sastapties.

Vienkāršākais padoms – ejot pa mežu, skaļi uzvesties – sarunāties vai pat dziedāt, lai lācis netuvotos.

Šādi vārdi bērniem var atņemt sargeņģeļus: liela iespēja, ka viņiem būs neveiksmes

Ja tomēr lācis tuvojas un nav kur patverties, ievērojiet šos noteikumus!

Palieciet mierīgs: Nemēģiniet skriet prom vai veikt straujas kustības. Skriešana var izraisīt lāča vajāšanas instinktu.

Nepaļauties uz acs kontaktu: Nevērsieties tieši acīs, jo lācis to var uzskatīt par draudu vai izaicinājumu. Skatieties uz lāci no sāniem.

Lēni attālinieties: Lēnām atkāpieties atpakaļ, saglabājot acu kontaktu ar lāci. Nenovērsiet muguru, jo tas var izraisīt lāča uzbrukumu.

Neskrieniet: Lācis var skriet daudz ātrāk nekā cilvēks. Skriešana var pamudināt lāci vajāt.

Lasi vēl: Tīrības pavēlniece – 22 pārsteidzoši veidi, kā izmantot sodu

Runājiet mierīgā, klusā balsī: Tas var palīdzēt lāci nomierināt, liekot saprast, ka neesat drauds.

Izmantojiet savu izmēru: Ja lācis turpina tuvoties, stāviet stabili un paceliet rokas, lai izskatītos lielāks. Ja jums ir jaka vai mugursoma, paceliet to virs galvas, lai palielinātu savu siluetu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment