Šogad jāmaksā dubultā: No kā atkarīga jaunā OCTA cena

Šogad ievērojami paaugstinājušās transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) cenas. Vairākumā gadījumu – par 50%, bet dažos pat par 100%.

Apdrošinātāji cenu kāpumu skaidro ar to, ka OCTA sistēma, ko reglamentē likums, ilgus gadus bijusi nerentabla, jo, autoparkam lēnām kļūstot jaunākam, pamazām pieaudzis izmaksāto atlīdzību apjoms – automašīnas kļūst vērtīgākas, bet to remonts dārgāks. Tāpat apdrošinātājiem ir jāveic iemaksas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) administrētajā OCTA garantijas fondā. Tā kā apdrošināšanas kompānijas nav labdarības iestādes, uzņēmēji nevēlas dotēt vienu biznesa segmentu uz citu rēķina.

Lasi arī: Autokamerā fiksēta baisa avārija, kurā bojā gājuši 8 cilvēki

Taču apdrošinātāju skaidrojumi maz mierina mūs, autovadītājus, kurus soda, ja transportlīdzeklim nav veikta obligātā civiltiesiskā apdrošināšana. Kā veidojas OCTA cena, un kā izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu?

SIA “K. O. PARTNERI” apdrošināšanas brokere Svetlana Cinīte skaidro: – Apdrošināšanas prēmija jeb cena, ko maksājam par polisi, sastāv no vairākiem komponentiem, un to ietekmē daudzi faktori. Pamatā ir apdrošināšanas kompānijas noteiktā pakalpojuma cena.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu OCTA aprēķināšanas formulu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment