Svētku zieds visai sezonai! Mega bagātīga ziedēšana no pavasara līdz aukstam laikam

Droši vien daudzi no lasītājiem, tāpat kā es, nemitīgi meklē jaunas interesantas puķes, kas nav sastopamas katrā dārzā.

Un, ja arī šie augi zied koši un bagātīgi, sākot no pavasara beigām līdz pirmajām salnām, tad interese par tiem pieaug daudzkārt. Šodien mēs runāsim par tieši šādu sulīgi ziedošu kultūru, kuras ziedi atgādina burvīgas orhidejas. Iepazīstieties šī ir Visetona  šizante.

Auga nosaukums cēlies no diviem vārdiem, kas grieķu valodā nozīmē “sadalīt” un “zieds”. Tas skaidrojams ar ziedlapiņu neparasto izskatu, kas atgādina tauriņu vai orhideju spārnus. Dažās Eiropas valstīs ir iesaukts par “tauriņu ziedu” un “orhideju nabadzīgajiem”.

Šizantu spilgtās, neparastas formas ziedkopas patiesībā nedaudz atgādina krāsainas plīvojošas kodes vai miniatūras orhidejas. Bet atšķirībā no pēdējā, šis augs ir daudz vieglāk kopjams un maksā  mazāk. To ir arī viegli audzēt pašam. Šizante viegli dekorēs ne tikai jūsu dārzu, bet arī dažādas vietas daudzu mēnešu garumā. Tās sulīgie krūmi konteineros izskatās ļoti skaisti, it īpaši, stādot kopā daudzkrāsainas šķirnes.

Tikai 50 gadu vecumā uzzināju, ka kartupeļus cepu nepareizi! Kaimiņš šefpavārs man iemācīja vairākus knifiņus – tagad tupenīši garšo nesalīdzināmi labāk!

Dabā šizants aug Dienvidamerikā un Āfrikā. Tā ģintī ietilpst aptuveni 11 sugas. Augs pieder pie nakteņu dzimtas siltummīlošiem kultūraugiem. Tāpēc vidējās joslas dārzos šo ziedu audzē kā viengadīgu augu. Lai gan, iestājoties aukstam laikam, podus var pārnest uz apsildāmu telpu. Ja būs pietiekami daudz gaismas un siltuma, šizantuss ilgi priecēs ar savu raibo skaistumu.

Šis augs pārsteidz ne tikai ar savu eksotisko izskatu. Šizante var ziedēt ļoti ilgi. Un tā sulīgie krūmi ir izkaisīti ar dīvainu formu un visdažādāko krāsu ziediem. Šizantes vainags vairāk atgādina lielu krāsainu tauriņu pulku, kas ligzdo uz tā sazarotajiem dzinumiem. Daudzkrāsainos ziedkopas ir bezgala interesanti aplūkot. Šis dzīvespriecīgais zieds ir īsti svētki un dekorācija visai siltajai sezonai!

 

Šizantes var audzēt ne tikai atklātā laukā, bet arī konteineros. Turklāt tā uzturēšanas agrotehnika ir diezgan vienkārša. Viss, kas tam nepieciešams, ir spilgta gaisma, saulaina vieta, savlaicīga laistīšana un mēslošana. Augsne taureņu ziediem ir piemērota irdena un barojoša. Taču šim ziedam nepatīk stāvošs mitrums, tāpēc drenāža, īpaši podos, ir obligāta.

Vāzes tilpumam jābūt pielāgotam šķirņu lielumam. Trauka izmērs ir svarīgs arī tad, ja plānojat stādīt vairākus augus. Krūmi var augt no 20 līdz 80 cm augstumā. Taureņu zieda dzinumi var būt stāvus un plecveidīgi. Arī lapotne ir savā veidā dekoratīva. Tā ir spēcīgi šķelta, ar bagātīgu koši zaļu krāsu.

Ziedi ir sapulcināti kuplos virsotnes ziedkopās, un tie var būt ceriņkrāsas, rozā, sarkani, dzelteni un citās krāsās. Turklāt ziedlapiņām ir savs izdomāts raksts. Šī pārsteidzoša krāsaino kontrastējošo ziedu kombinācija piešķir taureņu ziediem neparastu eksotisku izskatu, kas ļauj tam izcelties starp citiem puķu dobes augiem.

Ir ļoti grūti paiet garām ziedošiem taureņu ziediem ! Tā krūmi veido viskrāsainākās un neparastākās puķu dobes un puķu dobes

Lasi vēl: Lauru lapas ir lielisks mēslojums stādiem – es tās pievienoju augsnei, un augi lieliski attīstās

Pareizi izvēloties kompaktus un augstākus augus, var izveidot satriecoši skaistas, krāsainas kaskādes kompozīcijas, kas viegli pārveidos terases, dārza zonas un pat balkona vai mājas interjeru. Ne velti taureņu ziedus ļoti augstu vērtē ainavu dizaineri. Šī kultūra ir ļoti dāsna ar ziediem un neprasīs no jums nekādu sarežģītu kopšanu!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment